Vijesti

Turistička zajednica grada Sinja završila projekte: „Zvučna zrcala – park znanosti„ i „ Svemirska šetnja“

Turistička zajednica grada Sinja, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, uspješno je realizirala dva projekta: „Zvučna zrcala – park zanosti“ i „Svemirska šetnja“.  Naime, tijekom posljednjih nekoliko godina Turistička zajednica grada Sinja dobila je preko natječaja Hrvatske turističke zajednice nepovratna sredstava za sufinanciranje raznih programa u svrhu poboljšavanja  turističke infrastrukture i destinacije, a ove godine dobila ih je za ostvarivanje navedenih projekata. Cilj nam je približiti turističku ponudu svim osobama koji imaju senzibilitet za glazbu i znanost.

Sinjska svemirska šetnja zamišljena je kao koncept i struktura gdje eksponat pruža korisnicima šetnju kroz umanjeni, skalirani prikaz Sunčeva sustava. Predviđeni eksponat sastoji se od prostornog prikaza Sunca i devet planeta sustava na dizajniranim info stupovima s dizajniranim opisnim pločama i objašnjenjem autora o ideji eksponata. Trasa “Svemirske šetnje” postavljena je u gradskom parku čime je ostvaren i neposredni edukativni karakter zbog blizine sinjskih srednjih škola.

Prošle godine započeli smo ostvarivati projekt Park znanosti  postavivši najprije Glazbenu ogradu na Šetalištu Alojzija Stepinca, a ove godine eksponat Zvučna zrcala u neposrednoj blizini Doma mladih.  Zvučna zrcala omogućiti će nam razgovor šaptom na udaljenosti od 20 metara. Potaknuti će nas na učenje o fizici zvuka, prijenosu zvučnih valova, poticati osjetilne percepcije osoba starije životne dobi kao onih s posebnim potrebama.

Ovi jedinstveni edukativno-zabavni eksponati osmišljeni su na način da svim korisnicima, a prije svega najmlađima, ponude izazov, užitak, zabavu i učenje u igri te time stimuliraju kreativnost i samostalni razvoj. Uz zanimljivu interaktivnu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja korisnika. Stoga je i namjena ovih projekata edukacija, poticanje osjetilne percepcije osoba svake životne dobi kao i onih s posebnim potrebama, promicanje identiteta te turistička promocija grada Sinja.

Monika Vrgoč

Direktorica Turističkog ureda

Turistička zajednica grada Sinja

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button