Vijesti

U 82. godini života preminula je velika sinjska dobrotvorka, gospođa Iva Galiotović.

Iva Galiotović rođena je 19. rujna 1938. godine u Gali, gdje je provela djetinjstvo i završila osnovnoškolsko obrazovanje do šestog razreda, a sedmi i osmi razred završila je u Sinju. U Sinju je pohađala i srednju industrijsku školu – tekstilni smjer. Potom odlazi u redovništvo i u Berlinu u Njemačkoj radi u Crvenom križu do mirovine.

Devedesetih godina završava slikarski tečaj, i od 1991. godine počinje se amaterski baviti slikarstvom. Kao velika i strastvena poklonica umjetnosti, svoju ušteđevinu ulaže u trokatnu zgradu na Alkarskom trkalištu koju je potom donirala Gradu Sinju i građanima Cetinske krajine kako bi se prostor koristio za umjetničke i kulturne potrebe našega grada. Zgrada je građena u 19 stoljeću klesanim kamenom kao stambeni objekt obitelji Videka. U čast Ive Galiotović, Grad Sinj 1999. godine otvara Galeriju Galiotović. Na oko 400 m2 površine smještena su dva izložbena prostora i prostori opremljeni za razne radionice.

U Galeriji Galiotović izlagala su do danas brojna poznata i ugledna imena od Mladena Veže, Mile Skračića, Josipa Botterija Dinija, Josipa Trostmanna, Kažimira Hraste do Josipa Generalića i Željka Mucka, a 2017. godine u svojoj je Galeriji imala izložbu i Iva Galiotović. Izložbu ”Osluškivanje svijeta” organiziralo je Kulturno umjetničko središte Sinj koji u ime Grada Sinja upravlja prostorom. Danas se u Galeriji Galiotović organiziraju brojni događaji, a prostor koriste i sinjske udruge za različite sadržaje te je prostor Galerije, baš prema želji gospođe Ive, zaživio kao prostor kulture i umjetnosti.

Iz Kulturno umjetničkog središta Sinj izrazili su sućut obitelji i prijateljima te su istaknuli kako je donacija zgrade na Alkarskom trkalištu jedna od najvećih i najplemenitijih gesta u novijoj sinjskoj povijesti. – Posebno je važno istaknuti i to se nikako ne smije zaboraviti, gospođa Iva Galiotović zgradu je obnovila svojim novcem, svojom ušteđevinom stečenom dugogodišnjim radom. Dakle, svoj novac, svoju ”sigurnost” za stare dane, uložila je u zgradu, sa željom da svojim sugrađanima osigura prostor kulture i umjetnosti. Ljudi često niti ne razmišljaju koliko je to velika gesta i velika stvar. Naša obveza je pamtiti gospođu Ivu Galiotović kao veliku sinjsku filantropisticu i humanistkinju – poručili su nam iz KUS-a.

Povezani članci

Back to top button