Branitelji

U Aržanu u srijedu obilježavanje 28. godišnjice pogiblje Josipa Jovića

https://www.facebook.com/Moje-Ar%C5%BEano-u-srcu-548850715136872/

U akciji specijalnih postrojbi hrvatske policije na Plitvicama, 31. ožujka 1991. godine poginuo je redarstvenik Josip Jović, prva žrtva Domovinskog rata.

Bila je to vijest koja je šokirala Hrvatsku, a posebno Josipovu obitelj i sumještane.

Josip Jović (21.11.1969. – 31.3.1991.)

Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. godine u Aržanu, u obitelji Marije i Filipa Jovića koji su osim Josipa podizali i sina Tomislava te kćeri Franku, Mirnu i Anitu. Josip je školu završio u rodnom mjestu. U kolovozu 1990. godine priključio se Jedinici za posebne zadatke MUP- a RH “Rakitje”. Prije Akcije “Plitvice” s tom jedinicom je bio na terenima u Pakracu i Petrinji. Nakon nesretne pogibije pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu.
Na Uskrs 1994. godine u Aržanu mu je otkriven spomenik. Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom; Spomenicom Domovinskog rata; Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi”; Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Kao i svake godine obljetnica pogibije obilježit će se i u njegovom rodnom Aržanu i na mjestu pogibije na Plitvicama. Da bi svi koji žele mogli biti na oba mjesta, ta se obljetnica obilježava u dva odvojena dana, najprije u Aržanu, a potom i na Plitvicama.
Tako će u srijedu 27. 03. 2019. u Aržanu, polaganjem vijenaca na njegov grob obilježit 28, obljetnica pogibije junaka Josipa Jovića. Polaganje vijenaca od strane obitelji Jović, izaslanstva MUP-a i ostalih je u 9,30 sati, Sveta misa je u 10, a nakon toga u 11 sati je svečana akademija u Osnovnoj školi “Josip Jović”.
Ponosni smo na Josipa koji je na Plitvicama prvi položio život na Oltar domovine!
Na pokopu je bila nepregledne kolone ljudi od Tijarice do Vinice, Točna brojka nikad se nije izračunala, ( pretpostavke su i do 200 tisuća ljudi) no to je i nevažno, jer Josipa je ispratila cijela Hrvatska.
Radni je dan pa će bit teško izdvojit vrijeme za doći u Aržano, ali bilo bi lijepo da dođe tko god može, i da tako i ove godine odamo počast našem junaku.
Premda nije s nama živjet će Josip dok god ima Hrvatske…….. poručuju iz Aržana.

Povezani članci

Back to top button