Vijesti

U Dicmu osvanula sofisticirana kamera – prepoznaje osobe po licu, procjene nečijeg raspoloženja, mjeri tjelesnu temperaturu?

Sredinom tjedna je na državnoj cesti kroz Dicmo, u blizini caffe bara Granada, osvanula kamera. Novost je to koja je ponajviše zainteresirala vozače, javilo nam se nekoliko čitatelja s upitom o kakvoj kameri se radi.

Doznajemo da je postavljen prilično sofisticiran uređaj Mobotix M16 koncerna Konica Minolta u čijem tvorničkom opisu, među ostalim, stoji da ima sposobnost prepoznavanja osobe po licu, čak i procjene nečijeg raspoloženja. U specifikacijama uređaja se navodi i da sadrži termo senzore, što znači da može izmjeriti nečiju tjelesnu temperaturu.

Policija: Kamera nije naša

Obratili smo se PU splitsko-dalmatinskoj. Izvijestili su nas da se ne radi o mjernom uređaju koji se odnosi na rad policije te su nas za dodatne informacije uputili na Hrvatske ceste.

U Hrvatskim cestama su za Dalmacija Danas istaknuli da u cilju zaštite državnih cesta i sigurnosti sudionika u prometu na cestama provode povremena mjerenja radi praćenja prometnog opterećenja i prometnih tokova državnim cestama, sve sukladno članku 82. stavak 3. alineja 5. i 7. Zakona o cestama.
Vozači mogu odahnuti jer se ne radi o još jednoj nadzornoj kameri zbog koje mogu eventualno biti kažnjeni…

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button