Kultura

U Galeriji Sikirica otvara se izložba vrijedna 4 milijuna eura!

U četvrtak, 23. siječnja, u Galeriji Sikirica otvara se izložba ”Dijalog” u okviru koje će publici biti prikazani ključni radovi dvojice suvremenih njemačkih autora, Antona Högera i Dietera Cornelsa-Veera, o čijem umjetničkom opusu danas brine zagrebački kolekcionar, ali i svestrani umjetnik, Henry Stag iz Henry Stag Art Agency. Kako ističu kritičari, Stag je u vrlo kratkom roku uspio oko sebe i agencije okupiti vrhunski tim ljudi, uglednih likovnjaka, kritičara i teoretičara, a umjetnici čije radove zastupa i predstavlja svjetski su renomirana imena suvremene umjetničke scene.

Radovi Antona Högera hrvatskoj su publici prvi put predstavljeni 2017. godine izložbom ”Ravnoteža” u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, organiziranom u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a izložba je u javnosti pozdravljena kao sjajan primjer međunarodne kulturne suradnje i razmjene između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske. Höger je i ovogodišnji laureat ugledne međunarodne nagrade ”Leonard da Vinci – The  Universal Artist Award” koja će mu biti svečano uručena 25. siječnja u palači Borghese u Firenzi.

Umjetnički opus Dietera Cornelsa-Veera često je uspoređivan s opusima Kandinskog, Richtera i Beuysa, a domaćoj publici predstavljen je 2017. godine na samostalnoj izložbi ”Fukenschlag” istovremeno s izložbom Joana Miroa. Izložba ”Dijalog” prvo će prezentirati radove Antona Högera (23. siječnja  – 5. veljače), a potom će od 6. do 20. veljače posjetitelji moći pogledati radove Dietera Cornelsa. Naziv ”Dijalog” referenca je na istoimene radove ove dvojice autora, ali i na potencijale umjetničkog i kulturnog dijaloga europske kulturne scene (Njemačke i Hrvatske), kao i centra (Zagreba) i periferije (Sinja), ali i stilskog dijaloga dvojice raznorodnih autora. Kako ističe Željko Marciuš, Höger »hiper‐hiper realnom slikom uobličava distopijske, a zatravljene prizore snoviđenja uvijek u relaciji s zbiljnosti, putem ambijenta, znaka, atributa. Glavna tema su muškarac i žena, mitskih i biblijskih interpretacija i pretenzija, ali i motiva uprizorenih u korelacijama prema suvremenoj potrošačkoj vizualnoj kulturi, dok na Cornelsovim slikama naziremo onirički, nadrealni popizam koji nema previše veze s povijesnim pop‐artom kojim i započinje carstvo postmodernih znakova, također postmoderne kulture koja ‐ do danas ‐ uvriježenom teorijom citatnosti poput alkemijske zmije grize vlastiti rep.« Nije suvišno spomenuti i podatak da su Cornelsova i Högerova djela u kolekciji Henryja Staga procijenjena na vrijednost od 4 milijuna eura!

Iz Kulturno umjetničkog središta Sinj i Galerije Sikirica poručuju kako su iznimno zadovoljni ovom suradnjom i nadaju se da će ovakvi projekti kulturne razmjene postati i tradicija koja će intenzivnije uključiti i manje sredine u suvremene kulturne i umjetničke tokove. – Posebno smo zadovoljni suradnjom s gospodinom Stagom, ali i podrškom koju su nam u realizaciji projekta pružili Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, ali i Goethe-Institutu Zagrebu koji je također posredno doprinio realizaciji suradnje jer kontinuirano prate aktivnosti gospodina Staga. Ovakav oblik suradnje otvara vrata i drugim mogućnostima kulturne i gospodarske suradnje za grad Sinj i čitavu Cetinsku krajinu, poručila je Dragana Modrić, voditeljica Galerije Sikirica.

Izložba se otvara u 18 sati, a ispred Grada Sinja izložbu će otvoriti gradonačelnica Kristina Križanac. Posjetitelji će u popratnom programu uživati u nastupu glazbenika Bernarda Potscha i koktelu ”Alkar” najpoznatijeg sinjskog koktel-majstora, nezamjenjivog Jure Vojkovića.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi Vas zanimati

Close
Close