Kultura

U Galeriji Sikirica otvorena izložba „Slikovod“

Sinoć je u Galeriji Sikirica otvorena izložba radova poznatih hrvatskih umjetnika, Tomislava Buntaka i Danka Friščića, koji trenutno obnašaju funkciju dekana i prodekana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osim sjajnog likovnog opusa obojice autora, posjetitelji su uživali i u popratnom glazbenom programu Branimira Norca i Mirne Alfirević, a svečano otvorenje okrunjeno je i primopredajom vrijedne donacije, Sikiričinog brončanog ”Gajdaša”, Galeriji na trajnu pohranu. Podsjećamo, inicijativa za ovu donaciju nastala je u suradnji Kluba Sinjana Zagreb, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te Centra za kulturu Novi Zagreb.

Iznimna nam je čast ugostiti u Sinju dva velika imena hrvatske suvremene umjetnosti kao što su to gospodin Buntak i gospodin Friščić koji uz svoj umjetnički rad obnašaju i ugledne i odgovorne funkcije dekana i prodekana na zagrebačkoj Akademiji. Samo da podsjetimo, i naš Sikirica je bio dekan te iste Akademije, i to u dva navrata, a potom je dekansku dužnost obavljao i na Akademiji u Širokom Brijegu kojoj je i jedan od utemeljitelja. Osim toga, dekan i prodekan su u ime Akademije našoj Galeriji donijeli veliku i vrijednu donaciju, brončanog ”Gajdaša”. Obzirom da je Sinj zaživio kao grad prijatelj glazbe, od Gljevstocka, Ljetne glazbene škole, Glazbenih večeri na Kamičku, S.A.R.S.-a do Kamičak Etno Festivala, mišljenja smo da bi skulptura ”Gajdaša” trebala pronaći svoje mjesto u javnom prostoru našeg grada kao simbol dugogodišnje glazbene tradicije Sinja i Cetinske krajine.

Nadalje, kako nam otkriva voditeljica Galerije, Dragana Modrić, s uvaženim gostima s Akademije razgovaralo se o mogućnostima nastavka kulturne suradnje i razmjene i to u pravcu organiziranja rezidencijalnih umjetničkih boravaka u našem gradu. – Grad Sinj ima vrijednu i dugu kulturnu i umjetničku tradiciju te sve potrebne resurse za organiziranje ovakvih događaja. S druge strane, omogućilo bi se umrežavanje Akademija u Splitu, Zagrebu i Širokom Brijegu te konsolidiranje umjetničke scene na jednom širem području. Interes postoji, a mi se nadamo da će našu inicijativu prepoznati i podržati Grad Sinj, ali i svi ostali dionici u kulturi u našem gradu koje ovim putem pozivam da nam se slobodno priključe sa svojim idejama.

Izložbu radova Tomislava Buntaka i Danka Friščića možete pogledati svakim radnim danom od 9 do 12 sati te poslijepodne od 18 do 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 16. kolovoza. Izložba i donacija inicijativa su Kluba Sinjana Zagreb u suradnji s Kulturno umjetničkim središtem Sinj, Akademijom likovnih umjetnosti i Centrom za kulturu Novi Zagreb.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi Vas zanimati

Close
Close