Branitelji

U Hrvacama obilježena 30. godišnjica stradavanja devet policijskih službenika

U Hrvacama je obilježena 30. godišnjica stradavanja devet policijskih službenika i redarstvenika koji su poginuli braneći domovinu.

Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine na području Hrvaca i Maljkova, kao sudionici Domovinskog rata, poginuli braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku. Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Svih Svetih u Hrvacama koju je predvodio fra Neven Pavlinušić uz don Hrvoja Relju i don Marka Trogrlića, policijske kapelane PU splitsko-dalmatinske.

Uz članove obitelji poginulih redarstvenika i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na svetoj misi sudjelovali su načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, načelnica Sektora Diana Jakšić i načelnici Sektora Ivica Franić i Nediljko Garac, zapovjednik Interventne jedinice policije Mijo Rogošić, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić, načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić i načelnik PGP Trilj Ljubo Zečić, zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Ante Vugdelija, te načelnik općine Hrvace gospodin Dinko Bošnjak i Damir Gabrić, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije.  

Fra Neven Pavlinušić je u nadahnutoj propovijedi naveo kako je devet poginulih heroja dalo sve za domovinu. „Rane devedesete su slavne upravo zbog ovakvih junaka i najboljih sinova našega naroda koji su sve dali za Hrvatsku. Svaki narod treba imati svoje junake, svoje uzore. U koga bi se sutra ugledala naša djeca, ako nemamo junaka i sokolova koji su devedesetih dali sve za Domovinu. Oni su bili hrabri, bili su odlučni i ušli su u povijest svojom nesebičnom žrtvom“, između ostalog naveo je fra Neven.

Nakon svečane mise, na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima položen je vijenac i upaljene su svijeće za naše poginule kolege. Cvijeće i upaljene svijeće na spomenik su stavili članovi obitelji, a nakon njih vijenac je položilo izaslanstvo PU splitsko-dalmatinske, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije i općine Hrvace te izaslanstva braniteljskih udruga. Također, vijenci su položeni i na spomenik u Maljkovu i na spomen pločama koje su podignute u njihovu čast.

Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima čija imena su zlatnim slovima uklesana u povijest Lijepe naše.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button