Kultura

U muzeju Cetinske krajine izložba “Afrika – život i tradicija”

 Nastavljajući planiranu međumuzejsku i međunarodnu dobru i pozitivnu suradnju, Muzej Cetinske krajine – Sinj ugostit će izložbu Franjevačkog Muzeja Tomislavgrad pod nazivom “Afrika – život i tradicija”. Izložba će biti otvorena u petak, 17. veljače u 19 sati.

Autori izložbe su Stipan Dilber i Vinko Šarac iz Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastala je zahvaljujući franjevačkim misionarima koji obavljaju svoj pastoralni i humani rad u Africi, posebice u DR Kongo u kojoj djeluju od 60-ih godina 20. stoljeća nastavljajući franjevačke misije i evangelizaciju započetu još u 16. stoljeću. Svojim brojnim redovničkim dužnostima u misijama usklađenim s raznim pastoralnim djelatnostima, franjevci su postali prepoznatljivi i predani misionari dubokoga duhovnog života cijele zajednice poštujući i uvažavajući materijalnu i nematerijalnu baštinu afričke kulture. Ova tradicijski profinjena, osebujna kultura u svojoj složenosti, jedinstvenosti i važnosti prožeta je snažnom povezanošću čovjeka sa zajednicom te nadahnuta i popraćena tradicijskim vjerovanjima koja izražavaju odnos pojedinca s prirodom sačuvanoj u umjetničkom i obrtničkom stvaralaštvu; običajima, nošnjama, narodnim rukotvorinama, nakitu, glazbi te likovnom izražavanju.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad sastoji se od nekoliko tisuća predmeta, fotografija, videozapisa iznimne kulturne i umjetničke vrijednosti koja uglavnom pripada Luba ili Baluba narodu te njihovim susjednim plemenima. Živopisna i raznolika građa predočena na prigodnoj izložbi podijeljena je u nekoliko cjelina: pogrebni običaji i rituali, predmeti za vračeve obrede, svakodnevni život, lov, oružje i životinje, društveni ustroj – kraljevi, poglavice, cjelina posvećena ženi, nakit, glazba i glazbala, misionarstvo, dragocjenosti, likovna i umjetnička ostvarenja. Na izložbi su predstavljeni fetiši, male skulpture koje predstavljaju dobre i zle duhove – magijski predmeti koji imaju važno mjesto u mnogim afričkim obredima i ritualima, zatim razne trodimenzionalne i reljefne drvene skulpture, glazbeni instrumenti (sanza i afrička harfa, razne udaraljke, mali bubnjevi, afrička truba, drvene figure svirača). Cjelina posvećena misijskom djelovanju franjevaca prezentirana je preko predmeta koji svjedoče o djelovanju franjevaca u Kongu; raspela, Biblija, sakralne skulpture posebno likovi Gospe s djetetom. Najreprezentativniji su primjerci od bjelokosti i malahita kao što su rezbarene slonovske kljove, križevi, figure životinja te ženski likovi. Značajni su i uzorci minerala, oružje, oruđe za lov i ribolov, predmeti za svakodnevnu uporabu, obredni, ritualni i statusni predmeti, nakit; narukvice, ogrlice od raznih materijala: životinjskih koža, zubi, bjelokosti, školjki. Izložene su i maske koje imaju važno mjesto u mnogim afričkim obredima i ritualima kao magijsko sredstvo zaštite od zlih duhova i važan rekvizit kod ratničkih, lovačkih i pogrebnih obreda. Predstavljaju duhove predaka i umrlih te duhove prirode.

Brojnu skupinu predmeta čine drvene skulpture koje najčešće prikazuju pretke, u tradicijskoj kulturi naroda Luba pridaje im se naročita pažnja i izražava poštovanje. Osim predaka, predstavljene su i druge skulpture povezane s tradicijskim vjerovanjima: totemi, skulpture kraljeva, lokalnih zaštitnika, sveto posuđe te predmeti koji predočavaju položaj i dostojanstvo (lule, palice, žezlo).

Djela likovne umjetnosti zastupljena su slikama u tehnici ulja na platnu, zgrafito tehnici i tehnici iskucavanja u bakrenom limu s motivima iz svakodnevnoga života, s likovima u interijeru, a česti su i realistični portreti žena. Uistinu vrijedna izložba koju su kolege muzealci pripremili, muzeološki i likovno vrlo atraktivna te će zasigurno izazvati interes posjetitelja i pružiti poseban doživljaj Afrike i njezinog kulturnog naslijeđa.

Povezani članci

Back to top button