Vijesti

U Muzeju triljskog kraja predstavljene nove publikacije za djecu

https://trilj.hr/multimedia/novosti/1319-u-muzeju-triljskog-kraja-predstavljene-nove-publikacije-za-djecu

U lapidariju Muzeja triljskog kraja u sklopu manifestaciji Mihovilski dani 2021 upriličeno predstavljanje novih muzejskih publikacija za djecu; poučne bojanke Provedi dan s legionarom Julijem! i slikovnice Legenda o Žarku i Nutjaku.

Trojezična (hrv/eng/njem) bojanka prati mladog rimskog legionara Julija dok tijekom dana ispunjava svoje brojne obaveze: vježba s oružjem, priprema večeru, čisti svoje tijelo i lašti oružje. Sastoji se od personaliziranih sadržaja (podaci o vlasniku publikacije), šablona za bojenje, pratećeg teksta i indeksa nepoznatih riječi. Slikovnica govori o poljičkom knezu Žarku Dražojeviću, graditelju utvrde Nutjak, koji se istaknuo u borbi s Osmanlijama i u narodnoj predaji ostao zapamćen po svojim neobičnim ljubimcima – gavranima. Posebnost slikovnice leži u činjenici da su je ilustrirala djeca.

Publikacije je predstavila predsjednica Hrvatskog muzejskog društva mr. sc. Vlasta Krklec. Istaknula je važnost muzejske edukacije i kreiranja nove muzejske publike koja kroz učenje i igru razvija nove vještine i izrasta u građene s razvijenim osjećajem za identitet te lokalnu i nacionalnu kulturnu baštinu. Osvrnula se na djelatnost Muzeja triljskog kraja s posebnim naglaskom na aktivnostima u sklopu muzejske pedagogije, te ga izdvojila kao pozitivan primjer aktivnog sudjelovanja u akcijama Hrvatskog muzejskog društva. Istaknula je edukativnu važnost ovih publikacija koje na djeci prilagođen način govore o bitnim povijesnim temama te ih kroz aktivno sudjelovanje uvodi u svijet muzeja. Naposljetku je svim Triljanima i Triljankama čestitala nadolazeći Dan grada i blagdan sv. Mihovila.

Ravnateljica Muzeja triljskog kraja, Sanja Budić Leto, uputila je zahvale gđi Krklec, muzejskoj publici, djeci koja vjerno prate muzejske aktivnosti te njihovim roditeljima i učiteljima. Posebne zahvale su upućene i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske i Gradu Trilju koji su omogućili tisak publikacija.

Na kraju druženja je svako prisutno dijete bilo nagrađeno primjerkom slikovnice.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button