Sport

U nedjelju, 10. ožujka Sinj će biti pod opsadom najjačih ljudi u Hrvatskoj

Sinjsko gradsko kino, u nedjelju 10. ožujka 2019., bit će poprište nesvakidašnjeg sportskog događaja. Naime, drugu godinu zaredom u Sinju se održava Prvenstvo Hrvatske u obaranju ruke.

Ovo natjecanje najviše razine puno obaračkih sportskih zvijezda komentirao je organizator Aleksandar Jakovac, potpredsjednik Europskog i predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke:

„Prvenstvo Hrvatske 2019 organizirano je po najvišim svjetskim standardima. Javno vaganje i prijave održat će se u hotelu Alkar, koji je ujedno i službeni hotel cijelog natjecanja, a završnica turnira održat će se 10.3.2019. godine u 18 sati u sinjskom Gradskom kinu nakon provedenih cjelodnevnih kvalifikacija.

Prošlogodišnje gostoprimstvo Sinjana nadmašilo je sva očekivanja pa smo i ove godine zajedno na najvažnijem domaćem natjecanju, ističe Jakovac te dodaje kako je, što se tiče najboljih hrvatskih obarača, odaziv iznimno velik te su skoro svi težinski prvaci i prvakinje idućeg vikenda u Sinju, gdje se očekuje i velika posjeta gledatelja.

Prvenstvo Hrvatske 2019. organizirano je pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza za obaranje ruke i Grada Sinja, koji je drugu godinu zaredom pružio domaćinstvo hrvatskim obaračicama i obaračima.

Natjecateljska praksa je i kategorija „početnika“ gdje će se moći natjecati međusobno u istoj težinskoj kategoriji svi amateri na lijevu i desnu ruku gdje će najbolji od njih osvojiti titulu prvaka  Hrvatske za početnike, što je više nego dobar podstrek za početak bavljenja ovim vrlo zahtjevnim sportom.

Prvenstvo Hrvatske 2019. će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku po sljedećim kategorijama:

  1. Juniori – 75,+75kg
  2. Žene –80kg
  3. Početnici – open (jedna težinska kategorija za sve koji nisu nastupili do sada na profesionalnim turnirima)
  4. Seniori -75kg,85kg,95kg,105kg i +105kg
  5. Osobe s invaliditetom – sjedeće/stojeće
  6. Open desna (8 najboljih iz svih težinskih kategorija)

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine te je iste godine pristupio te postao punopravni član Europskog i svjetskog Armwrestling saveza. Od 2018. godine isti je punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora.

Od natjecatelja koji će nastupiti izdvojili bismo apsolutnog prvaka Hrvatske na lijevu ruku:

Josip Poleš (42 godina, 120 kg)  – Brnaze, Hrvatska

Gorostas iz sinjske krajine. Višestruki prvak Hrvatske u super teškoj kategoriji. Visina 207 cm, tjelesna masa 120 kg. Među najvećim dlanovima obaranja. U prilog tezi kako je dosta toga u genetici, govori i podatak kako Josip dolazi iz obitelji u kojoj je jedan od sitnije braće, a za ujka Ivana Ivkovića legenda kaže kako se taj 10-tostruki prvak SAD-a u hrvanju, 30-tih godina prošloga stoljeća jedini smio pohrvati s legendarnim All Caponeom čiji je bio znanac dok je živio u Chicagu.

Ivo Križan (35 godina, 105 kg) – Dugo Selo

Jedan od ponajboljih hrvatskih obarača te višestruki prvak Hrvatske u najtežoj kategoriji na desnu ruku.

„Jedva čekam da turnir krene, najgore je zadnjih sedam dana kada odmarate od mukotrpnih treninga i samo razmišljate možete li se probiti do završnice“ – kaže Ivo te dodaje kako bi osvajanje titule najtežoj kategoriji bio veliki uspjeh s obzirom na poduži popis najboljih hrvatskih natjecatelja.

„Prošle godine osvojio sam desnu ruku na prvenstvu Hrvatske, peto mjesto na svjetskom prvenstvu te mislim kako je vrijeme za korak dalje, a osvajanje titule u Sinju je stepenica do ovogodišnjeg europskog prvenstva gdje se planiram popeti na postolje.

 

Ako i vi želite podržati naše najbolje obaračice i obarače ili se i sami oprobati u kategoriji početnika, pridružite im se u nedjelju, 10. ožujka od 13 sati u Gradskom kinu Sinj.

ITINERER NATJECANJA

9.3.2019. – SUBOTA

17:00 – 18:30 – vaganje i prijave (Hotel Alkar, Sinj)

10.3.2019. – NEDJELJA

11:00 – 13:00 – vaganje i prijave (Gradsko kino Sinj)

13:00 – 17:30 sati – svečano otvorenje Prvenstva Hrvatske, kvalifikacije i finala svih kategorija osim APSOLUTNE.

18:00 – 19:00 sati – završnica apsolutne kategorije (top 8 natjecatelja).

 

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button