Kultura

U okviru ”Jesenjarenja” predavanje Andree Matoševića i film Dalibora Matanića

Sutra u 19 sati, u okviru ”Jesenjarenja”, bit će održano predavanje Andree Matoševića i prikazan film ”Sretno”, Dalibora Matanića.

Andrea Matošević doktorirao je na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i u svom znanstvenom radu kontinuirano se bavi istraživanjem tema iz područja antropologije rada i industrije, antropologije i etnografije socijalizma, usmene povijesti, povijesne antropologije i popularne kulture. Predavanje ”Pod zemljom – antropologija rudarenja na Labinštini u XX. stoljeću” rezultat je opsežnog i kompleksnog znanstvenog istraživanja povijesti rudarstva u Labinštini 20. stoljeća. Matošević u svom radu nudi iscrpnu analizu povijesnih, političkih i socioloških aspekata te važne i često zanemarene grane mukotrpnog ljudskog rada.

Temom rudnika, rudara i rudarenja bavi se i dokumentarni film ”Sretno”, autora Dalibora Matanića, autora kultnih filmskih ostvarenja kao što su ”Blagajnica hoće ići na more”, ”Fine mrtve djevojke”, ”Zvizdan”, TV serija ”Novine” i ostalih.
Riječ je o polusatnom dokumentarnom filmu o rudniku Tupljak pokraj Labina koji je zatvoren 1998. godine, nakon čega je tri stotine radnika ostalo bez posla. Nov život rudnika započinje kada u prazna rudarska okna dolaze članovi umjetničkog pokreta Labin Art Express želeći ponuditi nov sadržaj. Bivša i nova funkcija rudnika prikazana je kroz iskaze rudara i voditelja Labin Arta.

Dragana Modrić, voditeljica Galerije Sikirica, ističe kako je riječ o vrlo zanimljivoj temi i izvrsnom predavanju, koje se na neki način tiče i Sinja. – Često zaboravljamo da je i Sinj imao rudnik, Rudušu, i da su povijest našeg grada stvarali i naši rudari, a neki od njih su u rudniku ostavili i život. Rudari su uvijek u crnu jamu ulazili s poklikom ”Sretno!”, što je značilo – sretno u nove pobjede, sretno u budućnost, sretno u napredak i sretno u povratak svojim najmilijima.

Povezani članci

Back to top button