Kultura

U okviru ”Jesenjarenja” u Sinju ”otpad” u Galeriji Sikirica izlaže Vanja Babić

Večeras u 19 sati u Galeriji Sikirica u Sinju, u okviru diskurzivnog programa ”Jesenjarenje” otvara se iznimno zanimljiva izložba ”Arheologija odbačenog” multimedijalnog umjetnika Vanje Babića. Podsjetimo, program je nastao u suradnji udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica, s ciljem da se kroz različite forme – izložbe, filmske projekcije, stručna predavanja, razgovore s autorima – publici približe određena kompleksna pitanja i aktualna društvena problematika, a tema ovogodišnjeg Jesenjarenja su klimatske promjene. U navedeni temat izvrsno se uklapa i ”Arhipelag odbačenog”, s obzirom da izložba predstavlja presjek umjetničkog opusa Vanje Babića u kojem se on kontinuirano bavio istraživanjem otpada i okoliša.

Otpad je neizbježna posljedica današnjeg načina života i stvaranjem velikih količina otpada čovjek narušava prirodnu ravnotežu. Kako u tekstu predgovora navodi kustosica Jelena Pavlinušić – ”Babić se poput modernog arheologa bavi odbačenim ili napuštenim predmetima koje mi kao društvo i pojedinci ostavljamo iza sebe, kao što će se i nas u nekoj arheologiji budućnosti proučavati kroz otpad koji smo stvorili. Sve su to predmeti koje je čovjek proizveo da bi si osigurao lagodu i obilje, a potom odbacio bez razmišljanja o posljedicama koje ti proizvodi imaju na okolinu. Najčešće su to jednokratni predmeti koji, unatoč tome što se koriste vrlo kratko, u okolišu ostaju tisuće godina. Kad ne bude nas kao stvarnih protagonista, upravo će naš otpad evidentirati da smo tu nekad bili.”

U sklopu otvorenja umjetnik će održati vodstvo kroz izložbeni postav i odgovarati na pitanja posjetitelja. Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca 2022.

Program se održava uz podršku Grada Sinja i Ministarstva kulture i medija RH.

Izložba je dio programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

 

Povezani članci

Back to top button