TemeVijesti

U OŠ Marka Marulića održan medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Kako nas je obavijestio u.z. ravnatelja Marko Križanac u osnovnoj školi Marka Marulića u Sinju, a na temelju Programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka, donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske, održan je medni dan za sve prvašiće ove škole.

Svrha Programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka je educiranje djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda kao i uključivanja meda u prehranu, a slijedom čega će se osigurati stvaranje boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Potreba za Programom proizlazi također iz činjenice da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem
trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani. Program će se provoditi u svrhu:

  • promocije meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku,
  • povećanja unosa meda u prehrani djece, – podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane,
  • educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost

Med koji se dodijelio učenicima prvih razreda je zapakiran u Nacionalnu staklenku za med. Projekt Nacionalne staklenke za med podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, pomoću znaka Med hrvatskih pčelinjaka. Svaka staklenka koja se označava znakom Med hrvatskih pčelinjaka ujedno je označena i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg pomoću internetske aplikacije koja je namijenjena potrošačima na www.med.hapih.hr<http://www.med.hapih.hr/> svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.
Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola.

 

Povezani članci

Back to top button