TemeVijesti

U OŠ Marko Marulić obilježen Dan hrvatske zastave

U Osnovnoj školi Marko Marulić obilježen je 5. lipnja Dan hrvatske zastave, nadnevak kada je prilikom svečanog ustoličenja bana Josipa grofa Jelačića Bužimskog uvedena hrvatska trobojna zastava u službenu državno-kraljevsku uporabu.

Tijekom te burne 1848. godine kada se Hrvatska svrstala uz reakcionarne strane protiv ugarske revolucije koja je u svom programskom cilju tražila osvajanje i pripojenje hrvatske zemlje, tadašnji hrvatski kraljevski i zemaljski Sabor podnio je zahtjev za ustoličenjem tada pukovnika Josipa baruna Jelačića Bužimskog za novog hrvatskog bana. Kralj Ferdinand V. preduhitrio je zahtijevanja i već ga imenovao na taj položaj. Samog 5. lipnja 1848. dolazi do svečanosti ustoličenja novog hrvatskog bana, jedan stari stoljetni hrvatski običaj koji je u narodu bio gledan kao potvrdom hrvatskog suvereniteta i državnopravnog poretka. Sam čin ustoličenja pratilo je veliko slavlje s desetinama svečanih kočija koje su pristizale u velikoj povorci diljem tada još nesjedinjenog prijestolnog grada Zagreba.

U našoj školi smo nakon dugo vremena postavili novi betonski temelj s jarbolom od pleksiglasa visok 8 metara i zastavom RH koja se okreće 360*. Na taj način smo htjeli obilježiti Dan hrvatske zastave i 175. obljetnicu hrvatske trobojnice, te podučiti učenike o postojanju takvog dana i simbolu kojeg predstavlja zastava Republike Hrvatske – poručuje u.z. ravnatelja Marko Križanac.

Predstavljene su od strane Hrvatske pošte i dvije poštanske marke u spomen na Dan hrvatske zastave.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button