Vijesti

U ponedjeljak djeca ipak u školskim klupama?

Iz jučerašnjih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje se odnose na vrtićku djecu i učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, jasno je kako se otvara prostor za masovniji povratak u vrtiće i škole 25. svibnja. Naspram daleko striktnijih uputa koje su oblikovale povratak u vrtiće i škole od 11. svibnja, od idućeg će ponedjeljka učenici nižih razreda moći na nastavu bez potpisane izjave roditelja, a možda je najznačajnija novost da HZJZ dopušta “približno između 15 i 20 djece” u razredu ili vrtićkoj grupi, s time da, slijedi iz njihovih uputa, u jednoj skupini može biti i više od 20 djece.

Dodaju kako je kvalitetu nastave lakše osigurati u školama te da su važni aspekti odgoja i obrazovanja socijalizacija i emocionalni razvoj. “Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne zadrške mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi. Škola na Trećem bit će dostupna kao element u mješovitom obliku nastave”, poručuju iz Ministarstva. Drugim riječima, škole su i dalje dužne osigurati nastavu na daljinu za učenike koji će ostati kod kuće.

Ukratko, škole trebaju organizirati rad u skladu s novim propisanim uvjetima:

  1. Preporučeno je poštovanje fizičke udaljenosti od 1.5 m iz čega proizlazi da u prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika.
  2. Ako je više učenika u razrednom odjelu, ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pri tome se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.
  3. Roditelji ne potpisuju izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na njihov radni status.
  4. Djeca mogu samostalno dolaziti u školu ili u organiziranom prijevozu.
  5. Moguće je da se učenici i naknadno uključe u formirane nastavne grupe.
  6. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmeti, ali TZK se i dalje izvodi samo na otvorenom prostoru.
  7. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25.5., ali moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

Povezani članci

Back to top button