Vijesti

U Sinju uskoro akcelerograf, seizmološki instrument kojim se bilježi ubrzanje tla tijekom jakih potresa

Predstavnici Geofizičkog odsjeka, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu predvođeni prof. dr. sc. Snježanom Markušić u sklopu projekta CRONOS održali su radni sastanak sa zamjenikom gradonačelnika grada Sinja Denisom Bobetom i suradnicima.

Riječ je bila o ključnoj fazi projekta „Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla“ – CRONOS budući da je poznato kako upravo područje Dalmacije (područje grada Sinja i okolice) spada među najtrusnija područja u Republici Hrvatskoj.

Nakon inicijalnog sastanka održanog u lipnju 2022., predstavnicima grada Sinja prezentiran je vremenski plan provođenja geotehničkog istražnog bušenja i postavljanja bušotinskog akcelerografa na području grada Sinja te dogovor oko odabira najpogodnije lokacije za bušenje istraživačke bušotine.

U sklopu projekta CRONOS napravit će se mikrozoniranje grada Sinja čime će se dobiti seizmička podloga koja je neophodna prilikom urbanističkog planiranja s ciljem da se omoguće što kvalitetnije informacije za kvalitetnu protupotresnu gradnju a što je glavni preduvjet za daljnji razvoj grada. Samo izvođenje bušotine i postavljanje bušotinskog akcelerografa planirano je u drugom tromjesečju (kvartalu) 2023. godine.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button