Branitelji

U Šimcima obilježena 30. obljetnica pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. br. ZNG-a

Gradonačelnik Grada Sinj Miro Bulj sa suradnicima i predstavnicima Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja Sinja i cetinskog kraja danas je položio vijenac na obilježavanju 30. obljetnice pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. br. ZNG-a, hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2 na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Oblježavanje je počelo svetom misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio, kao i molitveni obred kod spomenika  „Slomljeno krilo“, vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zadar don Ivo Topalović.

Na spomen obilježju „Slomljeno krilo“ u Šimcima vijence su položili  članovi obitelji poginulih zrakoplovaca i poginulih branitelja u Domovinskom ratu, izaslanstva  HRZ-a, Gardijske mehanizirane brigade, Vojarne 126. brigade  Sinj predviđeni brigadirom Krešimirom Ražovom, brigadnim generalom Draženom Reslerom, bojnikom Budimirom Bekanom, zatim ratni zapovjednici i pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda i prijatelji poginulih na čelu s brigadirom u miru Matkom Raosom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja, Grada Splita predvođeni pročelnikom odjela za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Zdravkom Parčinom, izaslanstvo MUP -a predvođeno načelnikom PP Sinj Mislavom Filipovićem Grčićem, predstavnici  aero klubova Sinja i Splita, a na kraju i domaćini, suorganizatori ovog obilježavanja predstavnici Grada Sinja i Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja Sinja i cetinskog kraja predvođeno gradonačelnikom Mirom Buljem, zamjenikom gradonačelnika Denisom Bobetom, te Dragicom Hrgović i Željkom Poljakom.

U ime svih koji su odali počast poginulim zrakoplovcima okupljenima se obratio sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Miro Bulj. Pozdravljajući članove obitelji poginulih, jedinog preživjelog u toj nesreći Zvonka Kovačevića i sve nazočne sinjski gradonačelnik je između ostalog naglasio:

Video:

‘Ovo slomljeno krilo simbolizira težak i bolan dan za obitelji poginulih, njihove suborce, prijatelje za nas sve, ali simbolizira i to da ovo krilo leti, jer san o Hrvatskoj državi je ostvaren. Ako je itko utkao sebe temelje hrvatske države, braneći hrvatsko nebo onda su to ovi hrabri vitezovi. To su pripadnici prve zrakoplovne postrojbe u Hrvatskoj i to se uvijek mora znati’, istaknuo je između u svom govoru Miro Bulj.

Povezani članci

Back to top button