Vijesti

U Sinj se vraćaju ročnici – odabrana su četiri velika obučna centra

Foto: MORH/ J. Kopi

Za buduće ročnike Hrvatske vojske odabrana su četiri velika obučna centra, vojarne u Sinju, Požegi, Puli i Bjelovaru, a za još dva navodno se rade procjene. Ročnike će obučavati oko 700 vojnih instruktora.
Uvodi se tromjesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.
To je službeni naziv iako ćemo ga svi i dalje zvati vojni rok. Prijedlog bi bio da je obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno.

Za Sinj bi to značilo veliki povrat ročnika kakav smo imali prije 2008.g. kada je u četiri turnusa ročnika godišnje bilo oko 1200 ročnika u jednom turnusu. O zapošljavanju pomoćnog osoblja i svega onoga što je potrebno u takvom sustavu nije potrebno ni trošiti riječi jer Sinj ponovno vraća u vremena kada je vojska u Sinju uvijek pridonosila u pozitivnom smislu boljitku Grada.

Za sada je samo riječ o neslužbenom prijedlogu MORH-a i Glavnog stožera koji tek trebaju usvojiti Vlada i Hrvatski sabor.
Na završetku ročnik bi trebao biti obučen za strijelca, odnosno proći osnove baratanja osobnim pješačkim naoružanjem te biti fizički pripremljen. Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savjesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.
Vojna obuka ne bi trebala utjecati na redovito pohađanje fakultetske nastave.

Središte za ročnike tadašnjeg naziva COOV Sinj započeo je s radom u vojarni Kula (sada 126. brigade HV-a) 01. kolovoza 1992. do 01. srpnja 2008., kada je prestao sa radom. U tadašnjem Središtu je tijekom godina njegovog postojanja radilo nešto manje od 700 djelatnika (časnici, dočasnici, službenici, namještenici…).

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button