Vijesti

U Sinju održana završna vježba vatrogasnih pasa i njihovih vodiča iz cijele države

Danas je uspješno održana završna vježba potražnih pasa i njihovih vodiča (timovi K-9) prije licenciranja za potražne pse. Vježba je održana na prostoru nekadašnje tvornice Ciglana u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, vatrogasne zajednice SDŽ i DVD-a Sinj.

Tema vježbe bila je potraga za zatrpanim osobama u ruševinama. Tim K-9 DVD-a Sinj sačinjavali su vodič Petar Šušnjara i pas Gimly. Ovi psi su inače namijenjeni traženju osoba u ruševinama. Sada će HVZ imati u svom sustavu licencirane potražne pse, čije će licence vrijediti u cijeloj Europi.

Na vježbi je sudjelovalo 32 vatrogasca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi, od toga 17 K-9 timova iz Splitsko-dalmatinske županije (Sinj, Split, Trogir, Omiš, Pučišće Brač), iz Zagrebačke županije (Jastrebarsko, Zaprešić), Grada Zagreba (Prečko, Trnje), Dubrovačko-neretvanske županije (Mljet), i Virovitičko-podravske županije (Čačinci, Slatina, N.Bukovac).

Što se tiče popisa pasa tragača, za sada ih je najviše na području SDŽ (6), te ukupno 6 K-9 timova. Ukupno u Hrvatskoj je 21 potražni pas. Ovom prigodom prezentiran je rad novog zapovjednog vozila vatrogasne zajednice SDŽ koje je potpuno opremljeno za rukovođenje i zapovijedanje na terenu.

Pravilnik o licenciranju u prostorijama DVD-a Sinj potpisao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Vježbi su prisustvovali i Miro Bulj, Hrvoje Ostovič, Marijan Šipuš, Ivan Kovačević, Emanuel Krstulović, Marijan Lovrenčić, Damir Vrabec, Damir Grabić i Tihomir Zec.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button