Vijesti

U Sinju se održavaju „edukativne radionice namijenjene nezaposlenima“

U Sinju se održavaju zanimljive edukativne radionice namijenjene nezaposlenima koji će na njima od iskusnih stručnjaka prve ruke moći čuti o poduzetništvu, samozapošljavanju i iskustvima poslovanja u različitim branšama. Radi se o projektu „Inkubator zapošljavanja“ koji ima za cilj potaknuti i ohrabriti ljude da se aktiviraju, educiraju, da se umrežavaju te da razvojem svojih vještina i praktičnih znanja ili nađu zaposlenje ili još bolje – da sami pokrenu posao.

Cilj radionica je objasniti polaznicima sve izazove i trikove poduzetništva – počevši od radnog prava do poreznih obveza, osobnog brendiranja, bespovratnih potpora i slično; zatim podijeliti savjete o tome kako uspješno pokrenuti posao, kako uspješno poslovati te ispričati iskustva poslovanja u različitim branšama.

  • Dok poduzetnici često imaju priliku sudjelovati na besplatnim edukacijama organiziranima kroz strukovne komore, poduzetničke inkubatore, akceleratore ili putem mreže svojih kontakata, nezaposleni uglavnom stoje doma ili dobivaju pozive za radionice koje često sadržajno nisu ni odgovarajuće, pa time ni motivirajuće za (dugotrajno) nezaposlene. Kod nas vlada relativno malen interes za osnivanje vlastitih poslovnih subjekata, zbog negativne slike o poduzetništvu, slabo razvijene poduzetničke kulture, slabe povezanosti obrazovnih institucija i gospodarstva te činjenice da je kod nas mnogo teže registrirati tvrtku i pokrenuti poslovanje u odnosu na druge zemlje EU. Ovaj projekt ima za cilj razbiti neke loše mitove o poduzetništvu te polaznicima podijeliti mnoga korisna znanja i savjete oko samozaposlenja – rekao je autor projekta i organizator radionica Antonio Surjan – Žanko.
    Važno je naglasiti da su ovako kvalitetne radionice koje unaprjeđuju tzv. meke vještine rijetke i da bi im komercijalna cijena bila velika te da nezaposleni rijetko imaju ovakve prilike ulaganja u sebe. Sve radionice vode vrhunski stručnjaci iz raznih branši.
    Na radionicama mogu sudjelovati nezaposleni pripadnici ranjivih skupina, mladi do 29 godina koji su nezaposleni više od 6 mjeseci te osobe starije od 29 godina nezaposlene više od 12 mjeseci. Specifičan cilj projekta je educirati i ohrabriti žene, koje su još uvijek, pogotovo u Dalmaciji, često zaposlene samo ‘kod kuće’. Ciljana skupina su i pripadnici nacionalnih manjina.
    Edukativne radionice održavaju se na lokaciji Galerije Sikirica (kod Alkarskih dvora), na adresi Put Petrovca 12. Sve radionice započinju u 10 sati. Osim online na stranici inkubator-zaposljavanja.eu, za sudjelovanje se može prijaviti i direktno dolaskom na radionicu uz predočenje osobne iskaznice. Sve informacije o projektu, predavačima, načinima prijave kao i detaljan raspored svih radionica u može se pronaći na navedenoj web stranici te na Facebook stranici ‘Inkubator zapošljavanja’.
    Radionice su ve već održale u Splitu, u prosincu će se održavati u Supetru, a radionica s temom Zaštita inovacija i intelektualnog vlasništva održati samo jednom, za sve sudionike zajedno u Splitu 2. prosinca.

Povezani članci

Back to top button