Branitelji

U Sinju svečano otvorena Ulica hrvatskog branitelja Stipe Vrančića

Danas je u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, ogranak Sinj upriličeno svečano otvaranje Ulice hrvatskog branitelja Stipe Vrančića.

Svečanosti su prisustvovali Stipini roditelji, brat, sestra, ostali članovi obitelji, suborci, prijatelji, gradonačelnica Kristina Križanac, gradski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata te brojni građani Sinja i cetinskog kraja.

U ime Grada Sinja prigodnim govorom obratila se gradonačelnica Kristina Križanac.

Emotivnim govorom u ime obitelji obratio se Stipin ujak, hrvatski branitelj Petar Mastelić Tuba. Uputio je riječi zahvale svima koji su pokrenuli i ostvarili prijedlog da ova ulica nosi ime Stipe Vrančića. Ploču s imenom ulice svoga brata Stipe otkrili su brat Petar i sestra Manuela.

Sinjanin Stipe Vrančić kao dvadesetogodišnjak krenuo je u vojno-redarstvenu akciju ‘Oluja’, a život je izgubio 15. kolovoza 1995. godine u Peći, Bosansko Grahovo. Dobitnik je odlikovanja Red Zrinskog i Frankopana, Medalja Ljeto 95 i Medalja Oluja, Spomenice Domovinskog rata. Bio je pripadnik 126. brigade HV-a i posthumno mu je dodijeljen čin časničkog namjesnika.

Preimenovanjem Ulice Žrtava rata, u kojoj je živio, u Ulicu hrvatskog branitelja Stipe Vrančića, odala mu se počast za podnesenu žrtvu u stvaranju današnje Republike Hrvatske.

Moderator programa je bio Ante Botić. Molitvu je predvodio sinjski župnik fra Perica Maslać.

Himnu „Lijepa naša“ i pjesmu „Sinju grade“ je izvela Klapa Sinj.

Povezani članci

Back to top button