Vijesti

U Sinju Zaklada Ana Rukavina i Udruga „Dinaridi trails“ pozivaju građane na akciju upisa u Hrvatski registar

U petak, 3. lipnja, od 11 do 13 sati u prostoru Muzeja Cetinske krajine (Ul. Andrije Kačića Miošića 5) u Sinju Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija u Sinju održat će se na inicijativu predsjednika Udruge „Dinaridi trails“, Ivana Marušića, kako bi se pomoglo oboljelim osobama koje čekaju svog podudarnog darivatelja te će se u organizaciji Udruge održati i utrka pod nazivom Ultra Trail Dinarides na području parka prirode Dinara. Organizatori su odlučili da će 10% prihoda od ukupno prikupljenih startnina za utrke Family race 10 km po cijeni od 100 kuna i Initiation 20 km po cijeni od 170 kuna donirati Zakladi Ana Rukavina. Utrke će se održati od 3. do 5. lipnja 2022. godine, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na službenoj web stranici utrke: https://ultratraildinarides.com/hr/staze/ te i na taj način pomoći rad Zaklade Ana Rukavina.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (World Marrow Donor Association), upisano 61.970 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 150 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Povezani članci

Back to top button