Vijesti

U Solinu svečano otvoren novi objekt Crvenoga križa – otvorenju nazočio i ministar Šime Erlić

U Solinu je u utorak svečano otvoren objekt Gradskog društva Crvenog križa za pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici, projekt je vrijedan 2,2 milijuna eura, a otvorenju je nazočio i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

Erlić je, čestitajući na realizaciji, ustvrdio kako nije bilo lako realizirati EU projekt jer to zahtijeva određeni financijski kapacitet i ljudske resurse. Crveni križ je, kazao je, u tome bio uspješan​.

​”Realizirali su projekt bez greške i danas imamo ovaj lijepi centar koji će pružiti uslugu​ najugroženijim skupinama, odnosno starijim osobama, ali i drugima​. Važno je da se ovakvi centri uspostavljaju ne samo u urbanim središtima nego i u drugim gradovima”, poručio je Erlić.

Ravnateljica Crvenog križa Solin Buga Bulj je napomenula kako gradsko društvo Crvenog križa Solin ne pokriva samo područje toga grada već i općine Klis, Muć i Dugopolje što je dosta veliko područje. U novom objektu će imati tri aktivnosti i to pripremu i dostavu toplih obroka za najpotrebitije na tom području, poludnevni boravak za dvadesetak starijih osoba koje će tamo boraviti od četiri do šest sati, te dvije smještajne jedinice za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojoj će četvero mladih od 18 do 26 godina imati priliku započeti novi život na sigurnim temeljima.

Bespovratnih 1,5 milijun eura

Navela je i kako je vrijednost projekta 2,2 milijuna eura, a zahvaljujući prijavi preko ministarstva su dobili bespovratna sredstva u iznosu od 1,5 milijun eura.

Objekt je izgrađen u sklopu EU projekta U službi humanosti koji ​od 2019. provodi Gradsko društvo Crvenog križa Solin. Prvo je kupljeno zemljište te potom izgrađen objekt od 800 metara četvornih. U tom će objektu biti ljudi starije životne dobi koji će koristiti poludnevni boravak, te će se uz to tamo dnevno moći pripremati 150 obroka za potrebite i slabije pokretne u sklopu projektne aktivnosti pomoći u kući. Objekt ima i dvije smještajne jedinice za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti napuštaju dječje domove”, pojasnila je.

Kako je riječ o važnom objektu za Solin potvrdio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban​ koji je tom prilikom rekao da će u svakom većem centru županije težiti takvim projektima primarno zbog umirovljenika, ali i zbog mladih ljudi koji su ostali bez roditeljske skrbi. Napomenuo je da su osim izgradnje objekta kupljena i dva kombija prilagođena osobama s invaliditetom.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button