Kultura

U subotu Glazbene večeri na utvrdi Kamičak

Zahvaljujući bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini, kao i nizu raznolikih kulturnih zbivanja, Sinj i Cetinska krajina već su se odavno zlatnim slovima urezali na turističku kartu Hrvatske. Zahvaljujući težnji za održivim turizmom, suživotom pažljivo osmišljenih aktivnosti u kojima podjednako uživaju i domaćini i gosti, manifestacije u alkarskom gradu uvijek plijene pozornost i privlače sve brojniju publiku.

Ove godine ipak u nešto smanjenom obliku zbog situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19.

Jedno od takvih događanja su i Glazbene večeri na utvrdi Kamičak.

Na autentičnoj i jedinstvenoj utvrdi Kamičak s prekrasnom pozornicom pod vedrim nebom, organiziraju se koncerti klasične, ali i tradicijske te jazz glazbe. Takvim pristupom populariziraju se ovi, možda pomalo i zanemareni, glazbeni izričaji, a gdje bolje nego u Sinju, gradu bogate glazbene tradicije.

Turistička zajednica grada Sinja uz potpore Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Sinja  već nekoliko godina organizira uspješne i iznimno dobro posjećene koncerte. Na Kamičku su dosad nastupili Akademski harmonikaški orkestar „Ivan Goran Kovačić“, Sara Renar, Jazz swing kvintet „Repassage“, Puhački kvintet „Kalamos“, jedinstveni samoborski udaraljkaški ansambl „Sudar Percussion“, etno glazbenica Dunja Knebl sa sastavom Kololira i etno sastav Veja, Nocturnal4 i Ratko Zjača te ZZ Quartet
Ove godine očekuje nas izvanredan program, 22. kolovoza 2020. s početkom u 20:30 sati i završetkom u 23:00 sata Sinjanima i gostima najbolje od klasične glazbe predstavit će mladi sinjski umjetnici okupljeni u trio Ventus, a tradicionalnu glazbu predstavit će renomirani izvođači okupljeni u trio Ex Ponto.

O glazbenicima:
Trio EX PONTO
noviji je komorni sastav na hrvatskoj glazbenoj sceni nastao 2019. suradnjom troje priznatih glazbenika: Bruno Phillip – klarinet, Mario Igrec – gitara, Ambrozije Puškarić – gitara. Okupili su se s dugogodišnjom željom zajedničkog izvođenja orijentalne glazbe. Kroz putovanja različitim glazbenim modusima, trio svoj repertoar njeguje i širi aranžmanima autentičnih melosa. Klezmer glazba, hrvatska tradicionalna glazba, rumunjska glazba, turska tradicionalna glazba, makedonska i grčka glazba, dio su najzastupljenijih stilova u nastupima trija Ex Ponto.

TRIO VENTUS
nastaje 2018. i djeluje kao samostalan projekt bivših učenika Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca u Sinju. Sastav čine: Mirna Alfirević klavir, Martina Bilić -flauta i Mislav Norac -klarinet.

Mladi akademski glazbenici dobitnici su niza nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima diljem Hrvatske i inozemstva. Ljubav prema glazbi i zajedničkom muziciranju učinila je od njih ozbiljan sastav koji u svoj repertoar ubraja djela raznih stilskih razdoblja – od klasike i romantizma do suvremene glazbe. Uz repertoar stranih skladatelja, trio osobitu pažnju posvećuje izvođenju djela hrvatskih skladatelja.

Koncert će se odvijati uz provođenje preporučenih mjera Stožera civilne zaštite i NZJZ.
Ulaz je besplatan ali zbog situacije s bolešću COVID -19 limitiran kako bismo sačuvali zdravlje svih posjetitelja.

Veselimo se Vašem dolasku!

Monika Vrgoč, Direktorica Turističkog ureda

Turistička zajednica grada Sinja

Povezani članci

Back to top button