Kultura

U zgradi Palacine besplatna projekcija igranog filma „Halla ide u rat“ 2018

U srijedu 7. 12. s početkom u 19 sati u zgradi Palacine u sklopu programa Jesenjarenje // Klimatske promjene održat će se besplatna projekcija igranog filma „Halla ide u rat“ 2018.

Islandska akcijska komedija “Halla ide u rat” drugi je film redatelja Benedikta Erlingssona, koji je međunarodnu pažnju već privukao svojim prvijencem “O konjima i ljudima“. Glavna junakinja je neovisna pedesetogodišnjakinja koja iza naizgled mirne rutine vodi buran dvostruki život kao predana ekološka aktivistica. Posebno je bijesna zbog planova za proširenje tvornice aluminija pa u tajnosti sabotira visokonaponske vodove kako bi neutralizirala to postrojenje i privukla pažnju javnosti. No plan joj poremeti vijest koju nije očekivala – Halla je već godinama kandidatkinja za usvajanje te je obaviještena da je u Ukrajini čeka jedna djevojčica. Halla ide u rat ekološka je priča koja postavlja pitanja, često s humorom, o smislu i težini individualnog djelovanja pred inercijom vlasti u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Tijekom filma u scenama s glazbom pojavljuje se i bend koji tu glazbu izvodi, što filmu daje poseban šarm. Uz nagradu LUX Europskog parlamenta i nagradu SACD u Cannesu, film je dobitnik Nagrade publike na Zagreb Film Festivalu 2018.

Program Jesenjarenje nastao je u suradnji udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica, s ciljem da se kroz različite forme – izložbe, filmske projekcije, stručna predavanja, razgovore s autorima – publici približe određena kompleksna pitanja i aktualna društvena problematika.

Program se održava uz podršku Grada Sinja i Ministarstva kulture i medija RH. Jesenjarenje je dio programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button