Vijesti

Učenica OŠ fra Pavla Vučkovića osvojila drugu nagradu na državnom literarnom natječaju „Odjeci”

U organizaciji nakladničke kuće Ljevak u školskoj je godini 2022./2023. već 18. godinu zaredom proveden literarni natječaj „Odjeci” festival dječjega književnog stvaralaštva na koji svake godine pristigne nekoliko stotina dječjih radova učenika od 5. do 8. razreda iz cijele Republike Hrvatske. Povjerenstvo za odabir radova i ove je godine u moru učeničkih literarnih ostvarenja imalo težak zadatak – odabrati tri najbolja literarna rada u državi koja osvajaju nagrade te jedan rad iz svake županije koji osvaja pohvalu.

U snažnoj konkurenciji ovoga je puta ogroman uspjeh postigla naša sugrađanka Sara Jelinčić, učenica 6. razreda sinjske Osnovne škole fra Pavla Vučkovića, koja je sa svojim literarnim radom „Tajne tkalačkoga stana” dobitnica druge nagrade u državi. Mentorica joj je učiteljica hrvatskoga jezika Matea Sučić. Njezin će se rad naći i u zborniku radova „Odjeci” koji će objediniti najkvalitetnije učeničke radove koji su pristigli na natječaj kao trajni spomen na vrijedne učeničke uspjehe. U Zagrebu će se u Hotelu Dubrovnik 26. siječnja održati svečana dodjela nagrada i priznanja učenicima i mentorima koju će svojom nazočnošću uveličati urednica zbornika radova „Odjeci” Sandra Crnčević uz poznate književnike Nadu Mihaljević i Mladena Kopjara. Bit će to prilika da najuspješniji učenici pročitaju svoje radove te da uz druženje s uglednim književnicima  osluhnu vrijedne savjete i dobiju poticaje za daljnji rad i stvaralaštvo.

Idejna je začetnica projekta „Odjeci” prof. Olga Jambrec – dugogodišnja učiteljica hrvatskoga jezika, autorica čitanki, viša stručna savjetnica i nadzornica za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje. O važnosti ovoga literarnoga natječaja za našu domovinu i odgoj mladih naraštaja svjedoči i činjenica da su kao predstavljači u „Odjecima” dosad sudjelovali brojni ugledni književnici i znanstvenici: Dubravka Oraić Tolić, Julijana Matanović, Dragutin Rosandić, Jasna Horvat, Sanja Pilić, Nada Mihelčić i drugi.

„Odjeci” njeguju učeničku kreativnost, učenička su pozornica s koje njihova riječ može daleko odjeknuti, oni iznjedruju neke nove književne nade. Učenica Sara Jelinčić prethodne je školske godine, uz mentorstvo učiteljice Matee Sučić, osvojila i prvo mjesto na županijskoj smotri LiDraNo te je njezin rad predložen za državnu smotru, što je još jedan od pokazatelja da uspjeh nije slučajan i da prvi učinjeni književni koraci vode k sve većim uspjesima. Nadamo se da će i ovo veliko priznanje biti vjetar u leđa daljnjem radu, mašti i kreativnosti!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button