Vijesti

Učenice Cetinske krajine „pomele“ konkurenciju Na županijskoj razini natjecanja „Čitanjem do zvijezda“!

Nacionalni projekt za poticanje čitanja i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ za osnovne i srednje škole provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Kako je navedeno na službenoj stranici (https://sites.google.com/view/citanjem-do-zvijezda/po%C4%8Detna-stranica), ciljevi su projekta razvoj retoričkih i kreativnih vještina kod učenika, istraživačko učenje iz različitih izvora (pisanih i elektroničkih), putovanja te sudjelovanje na radionicama, književnim susretima i sličnim aktivnostima.

Natjecanje se održava u dvije kategorije: kviz znanja iz odabranih knjiga koje imaju zajedničku temu i/ili kreativni uradak na zadanu temu. Ovogodišnja tema natjecanja za osnovne škole glasila je „Volim London“, a zadani naslovi bili su „Grimizna istraga“ iz serijala Sherlock Holmes Arthura Conana Doylea, „Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva“ Krunoslava Mikulana te „Zvijer iz Buckinghamske palače“ Davida Walliamsa.

Na školsko natjecanje, koje se održava u prosincu, prijavljuje se neograničeni broj učenika, a najbolja tri učenika čine ekipu škole na županijskoj i nacionalnoj razini natjecanja.

Županijska razina natjecanja održava se u ožujku, a ove godine datum održavanja bio je 8. ožujka.

Već tradicionalno, 1. mjesto na županijskoj razini osvojila je OŠ Ivana Lovrića iz Sinja. Učenice Ema Arbanas, Sara Bilić i Marija Čaić krile su se iza šifre 21230ARAMBAŠI i ostvarile 128 bodova (od ukupno 135). Njihove su mentorice Marinela Jenjić, Vesna Samardžić i Ivona Tabak.

Ekipu ARAMBAŠE u stopu prati ekipa koja se krije iza šifre 53433KOSINAC. Svi poznavatelji Cetinske krajine znaju da se izvor Kosinac nalazi u blizini OŠ Ivana Mažuranića Obrovac Sinjski. I upravo je ekipa OŠ Ivana Mažuranića u sastavu Ana Balajić, Lana Čengija i Lucija Širović s ostvarenih 119 bodova osvojila 2. mjesto na županijskoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda. Njihove mentorice su Jelena Zujić i Antonija Mršić.

Od sinjskih škola na županijskom natjecanju sudjelovala je i OŠ Marka Marulića.

Dvije ekipe s najboljim rezultatom idu na državno natjecanje koje se održava u Čakovcu početkom svibnja. Mnogo uspjeha želimo učenicima OŠ Ivana Lovrića i OŠ Ivana Mažuranića!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button