Vijesti

Učenice OŠ fra Pavla Vučkovića nastupile na učeničkoj glazbeno-scenskoj večeri u Splitu

U prepunoj je dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu sinoć održana učenička glazbeno-scenska večer „Hrvatska je riječ koju naučih od majke” u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju koju tradicionalno uoči vukovarske žrtve organizira Hrvatska udruga Benedikt s brojnim aktivnostima koje njeguju osjećaj domoljublja. Učenici osnovnih i srednjih škola s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije čije je radove odabralo stručno povjerenstvo čitali su svoje literarne uratke posvećene Vukovaru i Škabrnji s ciljem da se ne zaboravi prošlost, da se čuju dječji glasovi i viđenje svijeta te da oni budu zalog budućnosti i vjere u bolje sutra. Večer je bila ispunjena zahvalnošću, nadom, ponosom i domoljubljem. Ozračju je pridonijelo i četrdesetak učenika dječjega zbora Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice koji su ganuli publiku izvedbama pjesama „Moja domovina”, „Vukovar” i „Svetinja”.

Područje Cetinske krajine literarnim su radovima predstavljale učenice Osnovne škole fra Pavla Vučkovića u Sinju – učenica šestoga razreda Petra Bradarić s pjesmom „Moj Vukovar” te učenica osmoga razreda Karla Ivković s pjesmom „Vukovar”. Voditeljica im je učiteljica hrvatskoga jezika Matea Sučić. Učenice su svojim literarnim uratcima pridonijele čuvanju sjećanja i uspomene na herojski grad Vukovar te su poslale poruku ljubavi i zahvalnosti svim junacima kojima dugujemo slobodu u kojoj danas možemo uživati.

Posebno je emotivan bio drugi dio večeri u kojemu je predstavljen zbornik radova „I u mome gradu Vukovar svijetli” koji je nastao uz punu podršku Splitsko-dalmatinske županije, a u kojemu su objedinjeni literarni i likovni radovi učenika posvećeni Vukovaru u posljednjih pet godina. Nazočnima se obratio predsjednik udruge Benedikt Radoslav Zaradić koji je iskazao silnu zahvalnost svim učiteljima i učenicima koji svojim angažmanom pridonose njegovanju zahvalnosti i ponosa. Zbornik su predstavili glavna urednica prof. Margita Vučetić, urednici profesori Divna Šušić, Katarina Žanetić i Nikola Milanović. Predstavljanje je zbornika svojom nazočnošću posebno obogatila i Sanja Miloloža, izvrsna savjetnica i članica Maloga vijeća Društva profesora hrvatskoga jezika, koja je poticajnim riječima istaknula važnost dječje riječi u promišljanjima o prošlosti kako bismo svi spoznali istinske životne vrijednosti i kako bismo bili u životu poneseni ovim svijetlim primjerom žrtve i odricanja koje su nam darovali vukovarski heroji. U Zborniku se također nalaze radovi učenika Osnovne škole fra Pavla Vučkovića Luke Križanovića, Roka Križanovića, Lane Paštar, Ene Perić i Karmele Ugrin koji su prethodnih godina napisani u spomen na Vukovar.

Učeničko stvaralaštvo daje nam nadu i vjeru u budućnost koja počiva na temeljima istinskih vrijednosti – vjere, domoljublja i čestitosti!

 

            Moj Vukovar (Petra Bradarić)

Vukovar je grad u kojem nikad nisam bila,

ali o njemu puno znam.

U njemu ne žive moji rođaci,

ali znam mnoge Vukovarce.

 

Znam njihove fotografije,

znam kako izgleda djevojčica u plavom kaputiću,

znam kako izgleda vodotoranj,

znam tko je Siniša Glavašević,

znam kako izgleda Dunav u Vukovaru.

 

Kada jednog dana odem u Vukovar,

puno ću fotografirati.

Snimit ću fotografije koje će biti samo moje.

Objavit ću ih i onda će svi znati

da smo Vukovar i ja bili zajedno.

 

Vukovar (Karla Ivković)

Na granici Hrvatske

stoji on,

ponosan, hrabar

i spreman za boj.

 

Hrvatsku svoju

branio je snažno,

a ništa drugo

nije bilo važno.

 

Vukovarci mnogi

život svoj su dali

borci, starci, žene,

pa i oni mali.

 

Nakon patnje, boli

i mirisa smrti

ponovno si hrabar

i život sad se vrti.

 

Kao stijena stojiš

u spomen na te dane,

ali još uvijek trebaš

vidat teške rane.

 

Sjetimo se često ljudi

čiji život tu je stao,

zahvalni za slobodu

koju si nam dao.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button