Vijesti

Učenici osnovne Waldorfske škole u Zagrebu gostuju u Splitu i Sinju s predstavom ”Halugica”

Organizator gostovanja ove zanimljive učeničke predstave u Splitu je Društvo waldorf pedagogije – Split.
”Halugica” će igrati i u Gradskom kinu Sinj u utorak 13. lipnja s početkom u 12 sati, a ovo sinjsko gostovanje organizira Udruga Srma u suradnji s Gradom Sinjem, Gradskim kinom Sinj i OŠ Marka Marulića u kojoj se organizira druženje i upoznavanje učenika.
Riječ je o euritmijsko glazbeno-scenskoj predstavi po motivima lutkarske opere ”Halugica” poznatog splitskog skladatelja Mirka Krstičevića. Libretto za operu napisala je Sanja Ivić, po pripovijetki Vladimira Nazora „Halugica“.
Predstavu izvode učenici kojima je ovo završni rad uz mentorstvo učitelja: Alen Guca, Julija Radičević, Danijela Žura.
Predstava će se u Splitu izvesti u ponedjeljak, 12. lipnja u Gradskom kazalištu lutaka s početkom u 19 sati. Prije predstave u 17:00 sati u Gradskom kazalištu lutaka organizira se Uvodni okrugli stol na temu ”Waldorfska škola u praksi‘‘ namijenjen roditeljima i svima koji su zainteresirani za otvaranje Osnovne waldorfske škole u Splitu. Bit će to prilika za razgovor i upoznavanje rada Osnovne waldorfske škole u Zagrebu s učenicima Osnovne waldorfske škole u Zagrebu i njihovim učiteljima.
Zanimljivo je da se predstava igra u Gradskom kazalištu lutaka koje je upravo s lutkarskom operom ”Halugica” osvojilo povelju HAZU-a i Nagradu za najbolju glazbu na SLUK-u (Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske) u Osijeku 1999. godine.
Učenička predstava ”Halugica” ujedno prikazuje kako učenici preko umjetničkih područja mogu učiti različite nastavne sadržaje, kako zajedničkim i individualnim radom stječu hrabrost, samopouzdanje, empatiju za drugoga i svijet, njeguju estetske vrijednosti, uče prepoznavati istinu i moralno djelovanje u svijetu, te naposljetku uče kako svojim umjetničkim izričajem utjecati na svijet. Ovakav način edukacije omogućava djeci u njihovom razvoju lakše prepoznati svoj životni put na kojem će pokušavati hrabro ostvarivati svoje ideale, što će u njima stvarati osjećaj slobode i ljudskog dostojanstva.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button