Vijesti

Učenici programeri iz Osnovne škole fra Pavla Vučkovića nižu velike uspjehe

U subotu 11. svibnja na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Splitu održana je svečana „EDIT konferencija – razvoj digitalnih vještina” kao kruna projektnih aktivnosti besplatne škole programiranja „EDIT CodeSchool“ Digitalne Dalmacije Splitsko-dalmatinske županije na kojoj su se okupili vrhunski predavači, nastavnici u STEM području te uspješni učenici osnovnih i srednjih škola. Besplatnu je školu programiranja u posljednjih sedam godina prošlo preko 3000 učenika iz 30 osnovnih i srednjih škola koji su stekli vrijedna znanja i vještine.

Na konferenciji su i ove godine, u velikoj konkurenciji, dodijeljene nagrade učenicima s najuspješnijim radovima. Osnovnoškolci su se natjecali u temi kibernetičke sigurnosti, a najboljima su proglašena tri rada sinjskih učenika koji su pohađali EDIT školu programiranja u Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića.

Nagradom za najbolji projekt u svojoj kategoriji nagrađeni su:

Hrvoje Vučković i Grgo Nikolić Malora za „Kiberšahovsku sigurnost” – aplikaciju koja povezuje igranje šaha kroz kibernetičku sigurnost uz korištenje umjetne inteligencije;

Luka Budimir i Ivan Bašić za „Kibernetičku sigurnost” – aplikaciju šifriranja poruka i antivirusnog skeniranja;

Marin Runje i Ivan Cvitanušić za „Kibernetičku sigurnost kao nebeska tijela” – aplikaciju edukativnog tipa o zaštiti na internetu kroz korelaciju s nebeskim tijelima.

Mentor je nagrađenih sinjskih učenika učitelj informatike Boško Lišnić.

Konferenciju su otvorili župan Blaženko Boban, dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Splitu Mile Dželalija, prorektor za nastavu, studente i poslovanje Sveučilišta u Splitu Nikola Koceić Bilan i voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić. Nakon uvodnih govora, uslijedilo je predavanje o primjeni i mogućnosti umjetne inteligencije u 2024. godini, naročito u obrazovanju, a nakon toga uslijedila je i zanimljiva panel rasprava koju je moderirala Barbara Žaja, a u kojoj su sudjelovali osnivač „Velebit AI-a” Davor Aničić, prodekan za nastavu PMF-a Split Gordan Radobolja, profesor s PMF-a Split Saša Mladenović te direktor tvrtke „Codeasy” Ivan Biliškov.

EDIT CodeSchool most je između osnovnih i srednjih škola te sveučilišta koji iznjedruje učenike budućnosti koji će sa svojim znanjima i vještinama zasigurno pridonositi gospodarskom boljitku zemlje te su već sada zalog prosperitetne budućnosti.

Čestitamo sinjskim učenicima na vrijednim nagradama i priznanjima te im želimo mnogo uspjeha u daljnjim digitalnim izazovima!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button