Vijesti

Učenici programeri Osnovne škole fra Pavla Vučkovića postižu velike uspjehe

U subotu 13. svibnja na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Splitu održana je završna svečanost EDIT CodeSchool – najveće besplatne škole primijenjenog programiranja u Hrvatskoj, na kojoj su najuspješnijim polaznicima koji su izradili najbolje inteligentne web aplikacije i njihovim mentorima uručene vrijedne nagrade.

Velik su uspjeh pritom postigli učenici iz našega kraja – učenici Osnovne škole fra Pavla Vučkovića, koja se već prometnula u generator mladih programera, sa svojim mentorom – učiteljem informatike Boškom Lišnićem. Među 250 prijavljenih učenika i njihovih projekata najuspješnijima su proglašeni upravo učenici Osnovne škole fra Pavla Vučkovića. Tako je za osnovni RIWA 1 tečaj nagrađen učenik 6.a razreda Ivan Cvitanušić (mentor: Boško Lišnić) s izrađenom aplikacijom za prepoznavanje solarnog sustava i nebeskih tijela, a za napredni RIWA 2 tečaj nagradu je dobio učenik 7.b razreda Hrvoje Vučković (mentor: Boško Lišnić) s aplikacijom za prepoznavanje šahovskih figura.

Velika je vrijednost ovoga projekta prepoznata i od strane brojnih uglednih uzvanika koji su svojom nazočnošću iskazali podršku najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima. Tako su uvodne govore održali koordinatori EDIT CodeSchool-a Saša Mladenović i Ante Bartulović, direktor IT tvrtke Valcon (koja je ujedno i sponzor nagrada) Marko Barić, voditelj Centra digitalne transformacije Digitalna Dalmacija Damir Brčić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mile Dželalija te župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban koji je najuspješnijim polaznicima uručio nagrade.

Nakon vrijedne donacije 15 suvremenih računala ukupne vrijednosti 14 tisuća eura koju je Osnovnoj školi fra Pavla Vučkovića uručio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u ožujku ove godine, učenici su pokazali da svojim zalaganjem i trudom zaista predstavljaju važan segment budućega razvoja gospodarstva i da se svako ulaganje u učenike višestruko isplati. Polaznici EDITCode School-a u sklopu Razvoja inteligentnih web aplikacija (RIWA) od malih nogu uče osnove razvoja umjetne inteligencije i računalnoga vida, tj. upoznaju se s developerskim vještinama, koje će ih zarana učiniti konkurentnima na tržištu.

Župan Blaženko Boban prigodom uručivanja nagrada citirao je izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića koji je rekao da „nije dovoljno biti dobar – treba biti izvrstan.” Učenici Osnovne škole fra Pavla Vučkovića svojim programerskim uspjesima opravdavaju sva ulaganja i pokazuju da su snaga svoga grada i županije, što dokazuje i podrška županije i najjačih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj. Želimo im puno uspjeha u čuvanju vrhova programerskoga svijeta!

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button