Kultura

Udruga Cjelovit život – Predstavljanje knjige Drage Štambuka: Theurgia

U organizaciji Udruge Cjelovit život u subotu, 27. listopada 2018. godine s početkom u 19.30 sati u Alkarskim dvorima održat će se predstavljanje knjige Drage Štambuka pod nazivom “Theurgia”.

Drago Štambuk rođen je 20. rujna 1950. u Selcima na otoku Braču. Specijalizirao je internu medicinu, te subspecijalizirao gastroenterologiju i hepatologiju u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu. Od 1983. do 1994. živio je i radio u Londonu (The Royal Free Hospital: Wellcome Foundation Fellow; St. Stephen’s Hospital; Kobler Center, Chelsea and Westminster Hospital; St. Bartholomew’s Hospital) gdje se bavio znanstvenim i kliničkim istraživanjem bolesti jetre, eksperimentalnom terapijom kopnice (AIDS-a) i brigom za oboljele. Autor je medicinskih novotvorenica (kopnica, ritmodajnik, proširnica ili žilni potporanj…).

Od 1991. opunomoćeni je predstavnik Republike Hrvatske u Velikoj Britaniji, od 1995. veleposlanik je RH u Indiji i Šri Lanki, a od 1998. do 2000. u Egiptu i većem broju arapskih zemalja (Sudan, Jordan, Kuvajt, Libanon, Katar, Jemen). Na Harvardskom se sveučilištu od 2001. do 2002. bavio etikom u međunarodnim odnosima i temom općeg dobra. Veleposlanik je RH u Japanu i u Republici Koreji od 2005. do 2010., a od 2011. veleposlanik je RH u Brazilu (Venezueli, Kolumbiji, Trinidad-Tobagu). Prve pjesme tiskao je 1973. u splitskom časopisu Vidik.

Član je Hrvatskog liječničkog zbora, Društva hrvatskih književnika, General Medical Councila, engleskoga PEN-a, hrvatskoga PEN-a i prvi počasni doživotni član japanskoga PEN-a. Utemeljitelj je svehrvatske jezično-pjesničke smotre Croatia rediviva ča-kaj-što u  Selcima na rodnom Braču. Objavio je više od 60 knjiga i preveden je na brojne jezike. Dobitnik je brazilskog Velikog Križa i Nagrade grada Splita za životno djelo. Pjesničku zbirku Theurgia napisao je prilikom petogodišnjeg boravka u dalekom Brazilu.  Čitatelju nudi potragu za božanskim u imaginarnom putovanju kroz prostor i vrijeme.

Knjigu će predstaviti fra Domagoj Runje, Branimir Romac, Helena Budimir i autor Drago Štambuk. U glazbenom dijelu nastupit će Klapa Sinj.

Povezani članci

Back to top button