Kultura

Udruga SKUP objavila internet stranicu „Kultura pamćenja – Cetinska krajina“

Udruga SKUP se kroz svoj godišnji program „Kultura u zaleđu“ u 2023. godini bavila istraživanjem i mapiranjem arhitektonske i spomeničke baštine u Cetinskoj krajini i to prvenstveno kroz opus trojice istaknutih arhitekata poslijeratnog perioda: Bernarda Bernardija koji je autor nacrta obnove crkve Gospe Sinjske; Vuke Bombardellija autora dvaju značajnih spomenika na području Cetinske krajine – Spomenika palim borcima u Košutama i spomenika Palim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda u Ruduši kod Sinja. Treći bitni autor je Lavoslav Horvat – autor projekta tvornice Dalmatinka, nekoliko stambenih zgrada na području Sinja; nekadašnjeg restorana Dalmacija u Sinju i hidroelektrane Orlovac u Rudi kraj Sinja, sinjskog bazena i prijeratnog skloništa „Umberto Girometta“ na Kamešnici.

Rezultati istraživanja i prikupljeni materijali objavljeni su na stranici: https://pamcenje-ck.com/ .

Cilj ovog projekta je istražiti, prezentirati i valorizirati arhitektonsku i spomeničku baštinu druge polovice 20. stoljeća u sinjskom kraju te definirati elemente identifikacije lokalnog stanovništva s određenim segmentima te baštine. Projekt je namijenjen poticanju zajednice na praćenje i sudjelovanje u programima istraživanja povijesti grada i njenim povezivanjem sa suvremenim kontekstom.

Sadržaj stranice će se nadograđivati istraživanjem i drugih važnih spomeničkih i arhitektonskih rješenja na području Cetinske krajine.

Ovim putem iz udruge SKUP pozivaju sve sugrađane da „zavire“ na stranicu i pogledaju teme kojima su se dosad bavili, a ako i sami imaju fotografije ili dokumente vezane uz tamo nabrojene objekte, mogu ih poslati na udruga.skup.sinj@gmail.com

Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Realizacija se odvija u sklopu SKUP-ova programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button