Vijesti

Umrla najstarija Hrvatica Anđa Perić iz Dugopolja, živjela je u pet država i prošla tri rata…

U svojoj obiteljskoj kući u Kotlenicama kod Dugopolja preminula je baka Anđa Perić (109), koja je široj javnosti bila poznata kao najstarija stanovnica Hrvatske.

Rođena je 13. listopada 1910. godine, rodila je troje djece, dobila četiri unuke, tri praunuka i praunuku. U školu nikada nije išla, a kod liječnika je bila prvi put sa 100 godina, kad je u dvorištu svoje kuće u Kotlenicama pala i slomila kuk zbog čega je bila operirana.

Živjela je u pet država, prošla tri rata i bila je godinu dana starija od Hajduka.

Život joj je bio i težak i lagan, kaže, a problem joj je bio otežano hodanje zbog čega je koristila hodalicu. Dan je provodila tako što je nakon ustajanja uglavnom sjedila u dvoru pred kućom, molila krunice i uživa u zelenilu i miru, jela je sve, a posebno je voljela jesti meso, dok joj dan ne bi završio bez barem ispijene čaše crnog vina.

Od bake se oprostio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

“Kada ti ode netko drag, netko mlad, netko blizak, tuguješ i kažeš da je otišao prerano, i iznenada. A ja se i nakon smrti babe Anđe, vjerojatno do jučer najstarije Hrvatice, a sigurno najstarije stanovnice naše županije, koju sam upoznao na kraju njezina hodočašća ovom dolinom suza, osjećam upravo tako – kao da se opraštam od nekoga dragog tko je prerano otišao između nas.

Hvala ti draga bako Anđe što si nas do kraja života učila o vrijednosti i ljepoti života na zemlji, što si nam pokazala kako se i u bolesti i u starosti može biti radosna i strpljiva, Bogu vjerna, obitelji i narodu odana do kraja.

Pokoj vječni daruj joj Gospodine, počivala u miru, a obitelji iskrena sućut”, poručio je Boban.

Povezani članci

Back to top button