Vijesti

Uprizorenje starinske Badnje večeri u Sinju

KUD „Cetina“ ove godine uoči Badnjaka priprema uprizorenje starinske Badnje večeri. Prikaz će se održati u subotu, 23. prosinca s početkom u 17 sati i 30 minuta ispred crkve Čudotvorne Gospe Sinjske na Pijaci.

Ova udruga koja „oživljava“ tradicijsku kulturu Cetinskoga kraja u svom prikazu Badnje večeri uprizorit će običaje stare preko 60 godina i pokazati na koji se dočekivao Božić.

Marija Cvitković predsjednica Udruge istaknula je kako će prikazom evocirati uspomene na starinske običaje koji danas predstavljaju neizmjernu vrijednost u očuvanju kulturne baštine:


Prikaz započinje badnjim jutrom kojeg karakteriziraju post, priprava hrane za Božić, škropljenje blagoslovljenom vodom (ukućana, domova, štala, stoke, njiva, voćnjaka, vrtova, badnjaka), kićenje zelenilom, najčešće bršljanovim i lovorovim grančicama. Nastavlja se unošenjem badnjaka, prostiranjem slame i pripremom hrane na ognjištu. Ovom interaktivnom prikazu pridružit će se i djeca koja se vesele vrlo skromnim darovima koji su se nakada dijelili za Božić. Neizostavni dio pripreme za Božić bili su i tradicionalni napjevi koji će također biti dio ovoga uprizorenja“, istaknula je Cvitković te pozvala sve Sinjane da im se priključe “baš kako je to bilo u zemane”.

Uprizorenje starinske Badnje večeri dio je manifestacije “Advent u Sinju”.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button