Kultura

Uspješno je odigrana predstava OPSADA SINJA 1715. GODINE – foto galerija

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde i ove godine uprizorena je bitka pod Sinjem 1715. i događaji koji su joj prethodili. Predstava je uprizorena u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja uz potporu Grada Sinja i Ministarstva kulture, te u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, Viteškim Alkarskim društvom i KU Marko Marulić.

Radnja predstave “Opsada Sinja 1715.“ odvijala  se u dva čina. Prvi čin počeo je na Pijaci, Trgu kralju Tomislava, gdje je uprizoreno osmanlijsko osvajanje Sinjske varoši, palež crkve i porobljavanje puka. Šačica branitelja sa slikom Majke Božje sklonila se u Sinjsku tvrđavu čije je lako osvajanje najavio bahati Mustafa-paša Čelić slavodobitno prošavši u kočiji sa svojom pratnjom. Ove godine predstava je u ovom dijelu obogaćena izvedbom Gradskog zbora Brodosplit pod ravnanjem maestra Vlade Sunka, te izvrsnim svijetlosnim i zvučnim efektima.

U drugom činu, koji se i ove godine odvijao u izvornom ambijentu Alkarskih dvora – nekadašnjih Kvartira, Vijeće obrane, odlučilo je braniti svoj grad usprkos brojnijem i  nadmoćnijem neprijatelju. Uz Gospin zagovor Osmanlije su na koncu poražene, a prijetnja neprijateljskoga jarma otklonjena. Predvođeni fra Pavlom Vučkovićem, kojega je utjelovio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, radosni i zahvalni vjernici otad s još većim žarom slave svoju Zaštitnicu.

Opsada Sinja 1715. jedinstven je scenski spektakl koji svojom izvornošću i dramatikom gledatelja u trenu prenese u godinu slavne pobjede koja je odredila budućnost našega grada. Autor dramskoga predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković. Predstava je ostvarena u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske i Viteškim Alkarskim društvom. Njenoj uspješnoj izvedbi i ove godine, pridonijelo je oko 100 sudionika. Nositelji glavnih uloga su: fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Marko Duvnjak, Bruno Barać, Marijan Grbavac, Damir Žane Alebić, Saša Miletić, Bobo Delonga, Dijana Ivić Kundid, Bože Pavić, Sanja Gojun Vučković, Vedrana Vrgoč, Željko Domjanović, Anđelka Vučković, Marija Mandac, Dino Vuković, Dubravka Vuković, Mario Vujević i Marko Jelinčić. Pored glumaca amaterskih kazališta, nastupili su i članovi povijesne postrojbe Kliških uskoka, Braniteljske zadruge Patriot, Hrvatske gorske službe spašavanja, Udruga reraša i guslara iz Otoka, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Sinjski ferali, konjanici Konjičkog galopskog kluba Alkar 1968. predvođeni Josipom Jukićem i Markom Vukovićem, konji Alkarske ergele, a za kočiju se pobrinuo gosp. Davor Ivković. Redatelj predstave je naš istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac Robert Kurbaša. Asistent režije je Bruno Barać, a dramaturg i producent Luka Perković.

I ovogodišnja izvedba posvećena je svim hrvatskim braniteljima, te svima koji su pomogli da se predstava održava, a više nisu s nama.

Iskreno se zahvaljujemo svim djelatnicima i članovima VAD-a, Samostanu Gospe Sinjske, Čistoći Cetinske krajine – Sinj, KUS-u – Sinj, Kamičku d.d., Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, članovima Braniteljske zadruge Patriot, povijesnoj postrojbi Kliških uskoka, Udruzi reraša i guslara iz Otoka, Sinjskim mažoretkinjama, Udruzi za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruzi Sinjski ferali, Udruzi SRMA, KGK Alkar 1968., KU Marko Marulić, gospođama Vesni Bader i Branki Marinović za scenografiju i rekvizite, osoblju i vlasniku restorana Alkarski dvori, te svima koji su nesebično pomogli uspješnoj realizaciji ovog scenskog spektakla. Posebna zahvala ide gospodinu Vladi Sunku i GZ Brodosplit koji su izvedbom kantate Gospi Sinjskoj uveličali ovu predstavu te joj time na jedinstven  način dali novu dimenziju, zatim predstavnicima medija te publici koja je, unatoč pandemijskim uvjetima, sudjelovala uspješno i strpljivo u provedbi svih preporučenih mjera Stožera civilne zaštite kao i NZJZ s ciljem očuvanja zdravlja, kao i našim Sinjskim mažoretkinjama koje su se za to pobrinule.

Monika Vrgoč Direktorica Turističkog ureda

 

Povezani članci

Back to top button