Kultura

Uspješno je odigrana predstava OPSADA SINJA 1715. GODINE

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde i ove godine uprizorena je bitka pod Sinjem 1715. i događaji koji su joj prethodili. Predstava je uprizorena u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja uz potporu Grada Sinja, Splitsko Dalmatinske županije,  Ministarstva kulture, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, Viteškim Alkarskim društvom i KU Marko Marulić.

Radnja predstave “Opsada Sinja 1715.“ odvijala  se u dva čina. Prvi čin počeo je na Pijaci, Trgu kralju Tomislava, gdje je uprizoreno osmanlijsko osvajanje Sinjske varoši, palež crkve i porobljavanje puka. Šačica branitelja sa slikom Majke Božje sklonila se u Sinjsku tvrđavu čije je lako osvajanje najavio bahati Mustafa-paša Čelić slavodobitno prošavši u kočiji sa svojom pratnjom.

U drugom činu, koji se i ove godine odvijao u izvornom ambijentu Alkarskih dvora, nekadašnjih Kvartira, Vijeće obrane, odlučilo je braniti svoj grad usprkos brojnijem i  nadmoćnijem neprijatelju. Uz Gospin zagovor Osmanlije su na koncu poražene, a prijetnja neprijateljskoga jarma otklonjena. Predvođeni fra Pavlom Vučkovićem, kojega je utjelovio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, radosni i zahvalni vjernici otad s još većim žarom slave svoju Zaštitnicu.

Opsada Sinja 1715. jedinstven je scenski spektakl koji svojom izvornošću i dramatikom gledatelja u trenu prenese u godinu slavne pobjede koja je odredila budućnost našega grada. Autor dramskoga predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković. Predstava je ostvarena u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske i Viteškim Alkarskim društvom. Njenoj nadasve uspješnoj izvedbi, ove godine pridonijelo je preko 250 sudionika. Nositelji glavnih uloga su: fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Marko Duvnjak, Bruno Barać, Marijan Grbavac, Damir Žane Alebić, Saša Miletić, Bobo Delonga, Dijana Ivić Kundid, Bože Pavić, Ante Doljanin, Vedrana Vrgoč, Hana Delonga, Anđelka Vučković, Marija Mandac, Dino Vuković, Dubravka Vuković, Mario Vujević i Marko Jelinčić. Pored glumaca amaterskih kazališta nastupili su članovi Kliških uskoka, Gromova Zagorja – Čuvara Lijepe naše, Braniteljske zadruge Patriot, Hrvatske gorske službe spašavanja, Udruga reraša i guslara iz Otoka, KUD Glavice, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Sinjski ferali, konjanici Konjičkog galopskog kluba Alkar 1968. predvođeni Josipom Jukićem i Markom Vukovićem, konji Alkarske ergele, a za kočiju se pobrinuo gosp. Davor Ivković. Asistent režije je Bruno Barać, a ovogodišnji redatelj je naš istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac Robert Kurbaša.

Ovogodišnja izvedba posvećena je svim hrvatskim braniteljima, te svima koji su pomogli da se predstava održava, a više nisu s nama.

Iskreno se zahvaljujemo svim djelatnicima i članovima VAD-a, Samostanu Gospe Sinjske,Čistoći Cetinske krajine, Vesni Bader, KUS-u – Sinj, HEP-u, Vojarni 126. brigade Hrvatske vojske, Gromova Zagorja – Čuvara Lijepe naše, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, članovima Braniteljske zadruge Patriot, Kliških uskoka, Udruge reraša i guslara iz Otoka, KUD-a Glavice, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruge Sinjski ferali, Udruge SRMA, KGK Alkar 1968., KU Marko Marulić, te svima koji su nesebično pomogli da bi se ovaj scenski spektakl uspješno ostvario. Posebna zahvala ide gospodinu Vladi Sunku, predstavnicima medija  te publici čija je brojnost nadmašila sva očekivanja.

Monika Vrgoč

Direktorica Turističkog ureda

Turistička zajednica grada Sinja

Povezani članci

Back to top button