Vijesti

Uspješno održan 11. Sinjski sajam sela

Uspješno održan 11. Sinjski sajam sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i Splitsko Dalmatinske županije.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana, 6. i 7. kolovoza održan je 11. Sinjski sajam sela. Na njemu je sudjelovalo više od 35 izlagača: renomirani proizvođači pršuta, sira, meda, soparnika, likera i rakije, a predstavljeni su i autohtoni stari zanati poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, vrtnog alata i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način te kolekcionarske zbirke.

Sajam je otvorio Miro Bulj, gradonačelnik grada Sinja. U zabavnom dijelu programa nastupile su naše Sinjske mažoretkinje koje svojim nastupima, koreografijom i pojavom uveličaju svaku manifestaciju na kojoj sudjeluju. Posjetitelji sajma imali su prigodu popratiti nastupe vjernih čuvara naše tradicije i običaja kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.  To su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Vrilo – Obrovac Sinjski, KUD Glavice i KUD Dicmo, koji su nastupali s tradicionalnom rerom. Potom su članice klape Cetinjanke iz Hrvaca i vokalnog satava Rusulice izvele nekoliko klapskih skladbi.

Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli zaboravu i ove godine održane su prigodne radionice. Prve večeri Sajma imali smo prigodu vidjeti kako nastaje glineno posuđe pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića, predstavnika tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja koje od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za UNESCO-ovu zaštitu. Atraktivnu prezentaciju gotovo zaboravljene vještine izrade opanaka i tkanja vodila je Ljiljana Vojković, dok je Udruga Dragodid, prezentirala umjeće izrade suhozida. Kovački zanat predstavio je Josip Evačić, gost iz Koprivnice. Članovi KUD-a Cetina upoznali su posjetitelje s obradom vune i običajima sijela.

Svi posjetitelji  sajma mogli su besplatno degustirati čobanac koji je pripremila lovačka udruga Srnjak iz Vrbanje. Vrijedni članovi udruge poklonili su posjetiteljima 11. Sinjskog sajma sela 1000 porcija ove slavonske delicije, dok su sinjske specijalitete – uštipke, za njih besplatno obje večeri sajma, pripremali članovi udruge Stari zanati.

U završnom glazbenom dijelu programa prve večeri nastupili su vrhunski bendovi: Kopito, atrakcija s otoka Visa, i naša Ljuta kuća, a druge večeri sajma popularni Giuliano i Diktatori.

Također, na ovogodišnjem Sinjskom sajmu sela gostovali su brojni KUD-ovi koji su kroz Večer viteštva i folklora prezentirali običaje i tradiciju svoga kraja: KUD Dusina iz Vrgorca, KUD Pleter iz Dugopolja, Goran Mikas – Poljica, te domaćini Udruga za očuvanje baštine cetinskoga kraja i KUD Cetina.

Voditelj ovog dvodnevnog sajma bio je Branimir Romac, prof. Sajam se odvijao u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite i važećim mjerama HZJZ.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji, a posebno: Gradu Sinju i Splitsko – dalmatinskoj županiji, Viteškom alkarskom društvu, djelatnicima Čistoće Cetinske krajine i KUS-Sinj, članovima lovačke udruge Srnjak iz Vrbanje i udruge Ljepota tradicije, Branki Marinović i Maji Kovačević.

Vidimo se iduće godine na 12.  Sinjskom sajmu sela!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button