Vijesti

Uspješno održan 12. Sinjski sajam sela [FOTO]

Na Trgu dr. Franje Tuđmana od 5. do 6. kolovoza uspješno je održan 12. Sinjski sajam sela u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja i LAG Cetinske krajine – kroz projekt Dinara back to life (LIFE18NAT/HR/000847).

Na njemu je sudjelovalo više od 25 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja koji su predstavili svoje proizvode, od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka, a predstavljeni su i autohtoni stari zanati, poput izrade narodnih nošnji, opanaka, peka, bakri, vrtnog alata i drugih rukotvorina od drveta izrađenih na tradicionalan način te kolekcionarske zbirke.

Sajam je otvorio Miro Bulj, gradonačelnik grada Sinja, a sve posjetitelje i sudionike Sajma blagoslovio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

U zabavnom dijelu programa nastupile su naše Sinjske mažoretkinje koje svojim nastupima, koreografijom i pojavom uveličaju svaku manifestaciju na kojoj sudjeluju. Posjetitelji sajma imali su prigodu popratiti nastupe vjernih čuvara naše tradicije i običaja kroz napjeve i plesove Dalmatinske zagore, a isti se nalaze na popisu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. To su Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Vrilo – Obrovac Sinjski, URIG iz Otoka, KUD Krenica – Gala, KUD Cetina, KUD Glavice i KUD Dicmo, koji su nastupali s tradicionalnom rerom, sinjskim kolom i završnim vrličkim kolom iz opere Ero s onoga svijeta. Zatim, Goran Mikas koji nam je prezentirao napjeve i glazbene instrumente Poljica, te gostujuća kulturno umjetnička društva, poput pjevačke skupine “Krčevljani” Vitez (BIH), HKUD sv. Ante Humac – Ljubuški (BIH), KUD-a “Ilinden” iz Demir Hisara (Sjeverna Makedonija), koji su nas upoznali s tradicijom i običajima svoga kraja. Završne večeri sajma nastupio je i sastav Ljuta kuća koji je u svom country stilu prigodno podigao atmosferu.

Posjetitelji su sudjelovali i u zanimljivim edukativnim radionicama. Tako su imali priliku upoznati se s tradicijskim lončarstvom ručnoga kola iz Potravlja, kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Zatim, moglo se sudjelovati u prezentaciji zaboravljene vještine izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i tkalačkog umijeća i pletenja košara od šiblja, u radionici Ljilje Vojković.
Posjetitelji su se i sami okušali u izradi i tako iskoristili dragocjenu priliku približavanja i povezivanja s običajima našega kraja, njegovim autohtonim proizvodima, tradicijskim zanatima i vještinama poput gradnje suhozida s članovima Udruge Gaius Laberius iz Garduna, prvacima umijeća gradnje suhozida, koje redovito organizira Udruga Dragodid. Tu je bila i radionica obrade vune koju su prezentirati članovi KUD-a Cetina. Ove godine imali smo, na opće oduševljenje svih polaznika i tri nove radionice: izradu i ukrašavanja medenjaka po tradicionalnoj sinjskoj recepturi koju je vodila Ankica Župić,  radionicu Art & wine Ane Poljak uz izvrsne likovne radove i vino našeg OPG Mažurin, zatim radionicu flicanja vune koju su prezentirale Jasna i Domina Bilač, članice udruge Lipota tradicije. Na sajmu je bila upriličena i izložba učeničkih radova Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“ kao i polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“.

Svi posjetitelji sajma mogli su besplatno sudjelovati u svim radionicama i degustirati naše gastronomske poslastice: sinjske uštipke koje su za nas pripremali članovi Udruge Stari zanati kao i sinjske medenjake koje je pripremila Ankica Župić po izvornoj sinjskoj recepturi.

Program našeg 12. Sinjskog sajma sela, vodio je prof. Branimir Romac.

Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog sajma, a posebno: Gradu Sinju i LAG Cetinske krajine – Dinara back to life (LIFE18NAT/HR/000847), Viteškom alkarskom društvu, Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, djelatnicima Čistoće Cetinske krajine, KUS-Sinj, Sinjskim mažoretkinjama, udruzi Srma, izlagačima, Kulturno umjetničkim društvima, Kamičak d.d., Sinjskim bobijima, MUP PP Sinj, HEP – Sinj, Elektro Bekan,  Branki Marinović i Maji Kovačević.

Hvala Vam na posjeti i vidimo se sljedeće godine, na 13. Sinjskom sajmu sela!

Foto Ante Žižić

Povezani članci

Back to top button