Kultura

Uspješno održane edukativne radionice na temu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“

U petak 03. studenog 2023., u organizaciji Turističke zajednica grada Sinja te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Muzeja Cetinske krajine – Sinj i Grada Sinja, u prostorijama Muzeja Cetinske krajine uspješno su održane edukativne radionice za djecu i odrasle na temu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“.

Zbog pojačanog interesa, po osmi put umjesto jedne, upriličeno je više radionica. Kao i ranijih godina, radionica za djecu održana je u suradnji s dječjim vrtićem „Bili Cvitak“ i gospođam Anom Glavinović, koja je asistirala gospodinu Ivanu Knezoviću kod izrade predmeta od gline. Na kraju radionice, ponosni mali polaznici svoje rukotvorine ponijeli su sa sobom, kako bi njima ukrasili prostorije dječjeg vrtića.

Gospodin Ivan Knezović, koji je redovni voditelj ovih edukativnih radionica, ujedno je  i među posljednjima koji se bave ovim tradicijskim zanatom. Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra, te ga je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske nominiralo za zaštitu UNESCO-a.

Od iznimne je važnosti sačuvati ovaj segment naše tradicijske kulture i omogućiti mu nastavak života prenošenjem na mlađe naraštaje. Upravo s tim ciljem Turistička zajednica grada Sinja, uz potporu Ministarstva kulture i medije Republike Hrvatske, održava radionice Tradicijskg lončarstva ručnoga kola iz Potravlja. Zbog velikog broja sudionika koji su se željeli okušati u izradi uporabnih predmeta, radionice su se održavale od 16:30 do 22:00 sati.

U uvodnom dijelu, Danijela Petričević Banović, kustosica Muzeja Cetinske krajine u Sinju, održala je zanimljivo predavanje o značaju tradicijskog lončarstva, istaknuvši posebice važnost nematerijalnih kulturnih dobara te ovakvih i sličnih radionica za njihovu prezentaciju i očuvanje. Primjerice, manifestacija Sinjski sajam sela, objedinjuje prezentaciju nematerijalnih kulturnih dobara i edukativne radionice desetak tradicijskih obrta, umijeća i vještina. Potom je Miro Bulj, gradonačelnik grada Sinja, pozdravio sve sudionike, pa je uslijedila prezentacija i vođenje Ivana Knezovića kroz faze pripreme i obrade gline do finalnih lončarskih proizvoda. Svi koji su iskazali želju i interes mogli su sudjelovati u izradi lončarije pod njegovim stručnim vodstvom. Svi sudionici radionica dobili su unikatne suvenire koje je osobno izradio voditelj gospodin Ivan Knezović.

Kao dodatak ovim radionicama, u glazbenom dijelu večeri, nastupili su članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja i KUD -a Dicmo, koji su prigodno izveli tradicijske napjeve ojkavicu: mušku i žensku reru, koja se također nalazi na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Priču o procesu izrade, kao i tradiciji ove nematerijalne kulturne baštine, možete pogledati na poveznicama autora Ante Gugića i Ante Gašpara:

VIDEO: Umjetnost iz zemlje

VIDEO: Traditional Hand-Wheel Pottery in Potravlje

Ova radionica je sufinancirana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Poveznica za fotogaleriju: https://www.facebook.com/media/set?vanity=visitsinj&set=a.844787500983297

S poštovanjem,

Monika Vrgoč, Direktorica Turističke zajednice grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button