Vijesti

Uspješno održane edukativne radionice Tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja

U petak 22. listopada 2021., u organizaciji  Turističke zajednica grada Sinja te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Muzeja Cetinske krajine – Sinj i Grada Sinja, u prostorijama Muzeja Cetinske krajine uspješno su održane dvije edukativne radionice za djecu i odrasle na temu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“.

Nakon prošlogodišnje stanke, a zbog pojačanog interesa, po šesti put umjesto jedne, upriličeno je više radionica. Kao i  ranijih godina, radionica za djecu održana je u suradnji s dječjim vrtićem „Bili Cvitak“ i gospođom Anom Glavinović, koja je asistirala gospodinu Ivanu Knezoviću kod izrade predmeta od gline. Na kraju radionice, ponosni mali polaznici svoje rukotvorine ponijeli su sa sobom, kako bi njima ukrasili prostorije dječjeg vrtića. Ove godine su se u radionice uključili i učenici 4.f razreda Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića koji su sudjelovali u sklopu školskoga projekta Istraživanje kulturne baštine pod mentorstvom profesora Branimira Romca.

Gospodin Ivan Knezović, koji je redovni voditelj ovih edukativnih radionica, ujedno je  i među posljednjima koji se bave ovim tradicijskim zanatom. Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra, te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za zaštitu UNESCO-a.


Od iznimne je važnosti sačuvati ovaj segment naše tradicijske kulture i omogućiti mu nastavak života prenošenjem na mlađe naraštaje.  Upravo s tim ciljem Turistička zajednica grada Sinja, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održava radionice Tradicijskg lončarstva ručnoga kola iz Potravlja. Zbog velikog broja sudionika koji su se željeli okušati u izradi uporabnih predmeta, a kako bismo uspješno proveli sve epidemiološke mjere, radionice su se održavale od 16:00 do 20:30 sati. U uvodnom dijelu Danijela Petričević Banović, kustosica Muzeja Cetinske krajine u Sinju, održala je zanimljivo i poučno predavanje na temu tradicijskog lončarstva. Nakon toga uslijedila je prezentacija i vodstvo Ivana Knezovića kroz faze pripreme i obrade gline do finalnih lončarskih proizvoda. Svi koji su iskazali želju i interes mogli su sudjelovati u izradi lončarije pod njegovim stručnim vodstvom. Sudionici radionica dobili su unikatne suvenire koje je osobno izradio voditelj gospodin Ivan Knezović, a najmlađi polaznici dobili su male pekice i medenjake za uspomenu. Kao dodatak ovim radionicama, u glazbenom dijelu večeri, nastupili su članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja i KUD -a Dicmo, koji su prigodno izveli tradicijske napjeve ojkavicu: mušku i žensku reru,  koja se također nalazi na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Priču o procesu izrade, kao i tradiciji ove nematerijalne kulturne baštine, možete pogledati na linku autora Ante  Gugića i Ante Gašpara, kao i reportažu s radionice:

https://youtu.be/patVsrvJAb8

https://youtu.be/c128eW6Krgw

 

Ova radionica je sufinancirana od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ostvarenju ovog projekta.

Monika Vrgoč Direktorica turističkog ureda Turistička zajednica grada Sinja

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button