Vijesti

Uspješno održane edukativne radionice Tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja

U organizaciji  Turističke zajednica grada Sinja te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Sinja, u  prostorijama Galerije Sikirica uspješno su održane dvije edukativne radionice za djecu i odrasle na temu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja“.

Zbog pojačanog interesa, već četvrtu godinu za redom umjesto jedne, održavaju se dvije radionice, pa za slijedeću godinu namjeravamo organizirati još nekoliko dodatnih radionica za djecu osnovnih škola s područja Cetinske krajine.

Kao i  ranijih godina, radionica za djecu održana je u suradnji s dječjim vrtićem „Bili Cvitak“ i gospođom Anom Glavinović koja je asistirala gospodinu Ivanu Knezoviću kod izrade predmeta od gline. Na kraju radionice, ponosni mali polaznici svoje rukotvorine ponijeli su sa sobom, kako bi njima ukrasili prostorije dječjeg vrtića. Ove godine su se u radionice uključili i učenici OŠ Ivan Mažuranić iz Obrovca Sinjskog koji su stigli u pratnji učiteljice gospođe Grozdane Filipović – Grčić.

Gospodin Ivan Knezović, koji je redovni voditelj ovih edukativnih radionica, ujedno je  i među posljednjima koji se bave ovim tradicijskim zanatom. Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra, te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za zaštitu UNESCO-a.
Od iznimne je važnosti sačuvati ovaj segment naše tradicijske kulture i omogućiti mu nastavak života prenošenjem na mlađe naraštaje.  Upravo s tim ciljem Turistička zajednica grada Sinja, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, održava radionice Tradicijskog lončarstva ručnoga kola iz Potravlja.

Svi koji su iskazali želju i interes mogli su sudjelovati u izradi lončarije pod stručnim vodstvom gospodina Knezovića. Zbog iznimno velikog broja sudionika koji su se željeli okušati u izradi uporabnih predmeta, radionice su se održavale do 20:30 sati. Sudionici radionica dobili su unikatne suvenire koje je osobno izradio voditelj gospodin Ivan Knezović, a najmlađi polaznici dobili su male pekice i medenjake za uspomenu. Kao dodatak ovim radionicama, u glazbenom dijelu večeri, nastupila je Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, koja je prigodno izvela tradicijske napjeve: mušku i žensku reru,  koja se također nalazi na popisu nematerijalne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ova radionica je sufinancirana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Iskreno se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ostvarenju ovog projekta i Galeriji Sikirica na ustupljenom prostoru.

Monika Vrgoč

Direktorica turističkog ureda

Turistička zajednica Grada Sinja

Povezani članci

Back to top button