Vijesti

Uspostava novog Centra izvrsnosti prirodoslovlja

Danas u dvorani Splitsko-dalmatinske županije, Split, Domovinskog rata 2/IV, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban upriličio je konferenciju za novinare na temu: “Uspostava Centra izvrsnosti prirodoslovlja”. Uz već uspostavljene Centre izvrsnosti matematike, informatike i novih tehnologija, novo uspostavljeni centar integrirat će područja biologije, kemije i fizike.

Informacije o programima, postupcima upisa i budućim aktivnostima ovog projekta predstavili su: župan Blaženko Boban, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić, koordinator Centara izvrsnosti SDŽ Ivica Zelić te ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole Split i voditeljica Centra izvrsnosti prirodoslovlja Marija Pustak.

U uvodnoj riječi na današnjoj konferenciji za novinare, župan je zahvalio svim suradnicima koji su vrijedno radili na projektu, svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola koji su prepoznali važnost rada s darovitom djecom te svim učenicima koji su svojim rezultatima na državnim natjecanjima potvrdili uspješnost rada dosadašnja tri Centra izvrsnosti. Župan je istaknuo da je županija dosad izdvojila 2 milijuna kuna za projekt CI, te da smo uz grad Zagreb i Zagrebačku županiju, jedina Županija koja je uspješno aplicirala i dobila sredstva EU fondova za dva regionalna centra kompetencije: Turističko-ugostiteljska škola i  Obrtna tehnička škola iz Splita.

Moram kazati kako obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj na određeni način nije  posvetio dovoljno pažnje nadarenoj djeci. Hoće li ova nova reforma to promijeniti ostaje nam vidjeti. Splitsko dalmatinska županija pokrenula je Centre izvrsnosti i iz prirodoslovlja, odnosno kemije, fizike i biologije. Sa već postojećim centrima izvrsnosti iz matematike, informatike i robotike doći ćemo do brojke od gotovo 400 djece i 100 mentora – kazao je župan, te nastavio: – Posebno me veseli što su uz ravnatelje naših škola ove naše aktivnosti prepoznali i roditelji. Želim istaknuti da ćemo do kraja godine, a najkasnije do početka sljedeće kalendarske godine, osnovati i Ustanovu Centara izvrsnosti po uzoru na mnoge europske zemlje a prije svega po uzoru na Izrael s kojima imamo tijesnu suradnju po tom pitanju. Raspisani natječaji za Centre izvrsnosti ne odnose se samo na škole kojima je Splitsko dalmatinska županija osnivač. I sada u Centrima imamo djece koji pohađaju škole u gradu Splitu, djece iz drugih županija, ali i djece iz privatnih škola koji se javljaju na natječaj. Ustanova koju planiramo formirati biti će ustanova koja će djecu koja prođu kroz Centre, koja završe srednjoškolsko obrazovanje, odu na fakultete koje upišu i završe ih, sutra postanu i sami mentori nekoj budućoj darovitoj djeci – naglasio je župan.

 

Povezani članci

Back to top button