Kultura

Ususret Uskrsu – TZ Grada Sinja

Suočeni s izazovnim vremenima, tražimo novo normalno – proslavu najvećeg kršćanskog blagdana prisiljeni se prilagoditi neizvjesnim okolnostima – razdvojeni, ali zajedno; sa strepnjom, ali utješeni nepobjedivim svjetlom uskrsnuća koje će rastjerati i najdublju tamu.

Zato, iako smo, nažalost, silom (ne)prilika i ove godine u nemogućnosti organizirati naš tradicionalni uskrsni doručak na otvorenom, u suradnji s vrijednim članovima KUD-a Cetina i Udruge za očuvanje baštine cetinskoga kraja pripremamo izvanredne video i foto materijale, kao i uprizorenje pripreme tradicionalnih uskrsnih jela.

Nesebičnost naših domaćina, obitelji Milardović, omogućila nam je da u jedinstvenom izvornom ambijentu pripremimo neka od najpopularnijih blagdanskih jela te ih prezentiramo online. Tako će nas i ovaj djelić našeg nasljeđa povezati usprkos udaljenosti. Poznat po iznimnim i jedinstvenim kulinarskim specijalitetima, alkarski grad se ponosi ponudom blagdanskih jela u kojima ničiji stol ne oskudijeva.

Od tradicionalne janjetine i zelja na Veliki četvrtak, do bakalara, cetinske pastrve, rakova i žaba na post Velikoga petka, kada i „vino ide u krv“. Prigodno pripremljena jela za Uskrs obvezno su se nosila u župnu crkvu na blagoslov, kako bismo ih ujutro s obitelji blagovali.

Uz prekrasne video razglednice našeg grada s brojnih prepoznatljivih lokacija: crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, utvrde Kamičak, Gradskog parka, tvrđave Grad – šaljemo virtualnu poruku zajedništva i nade. Neka ove vizualne minijature, neke odoljele izrazito teškim vremenima, a opet čvrste, ponosne i nepokolebljive, pronesu dašak alkarskoga grada i njegove okolice.

Link za video: https://fb.watch/4DRCHJDaEX/

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button