Politika

Usvojen “rebalans” Proračuna Splitsko-dalmatinske županije

Vijećnici županijske Skupštine su prihvatili rebalans proračuna za 2018. godinu, nakon što su na prethodnoj sjednici usvojili Proračuna za 2019. godinu.

Većinom glasova županijskih vijećnika prihvaćen rebalans proračuna za 2018. godinu.  Zamjenik župana Ante Šošić izrazio je zadovoljstvo povećanjem prihoda od poreza na dohodak jer je to pokazatelj da je došlo do povećanja zapošljavanja. Šošić je komentirajući rebalans Proračuna odgovorio i na populistička prozivanja nekih saborskih zastupnika u hrvatskom Saboru i u javnosti kako se u Splitsko-dalmatinskoj županiji ništa ne radi, kako nema investicija ni brige o Zagori i otocima, kako se samo svakodnevno iseljavaju mladi.

– Određena sredstva smo dodali na komunali, razjasnili smo da europska sredstva nisu 15 nego 43 milijuna kuna. Velika očekivanja su za iduću godinu kada očekujem više od 100 milijuna eura javnih, županijskih investicija na području naše županije od lučke i cestovne infrastrukture do svih naših razvojnih projekata i programa. Nadam se da ćemo u idućoj godini još povećati apsorpciju iz europskih fondova i neke stvari koje se tiču zašite okoliša i vjerujem da ćemo iduće godine, ali ovo je dobar trend, imamo 22.000 više zaposlenih nego na kraju rujna 2018. godine nego 2014. godine – rekao je Šošić.

-Danas se iz ministarstva očekuje i povratna informacija vezano uz gradnju tunela Kozjak, a Šošić kaže da će se držati planiranih rokova i da je ciljani početak gradnje 2020. godina. – To je tema koja do petog-šestog mjeseca 2020. godine mora biti završena s izdanom građevinskom dozvolom. U svakom slučaju, građenje počinje sredinom 2020. godine. Obrazložio sam koji su sve cestovni programi i projekti u Planu Hrvatskih cesta, Županije i Vlade. Vučevica je tema koja do ljeta 2020. mora biti gotova. Očekujemo početak građenja u mandatu župana Bobana, sukladno onom što smo cijelo vrijeme komunicirali. Imamo redovite mjesečne sastanke i konzultacije s Vladom, neke stvari smo uspjeli izlobirati, ali to je naš posao. Nitko ne treba dobivati medalje časti niti jako zvoniti kako se zvonilo prethodnih dana u Saboru, a istovremeno ne glasovati za županijskih milijardu kuna projekata. 870 milijuna kuna A1, spoj s tunelom na kaštelansku cestu, plus 250 milijuna Split – Omiš, to je od krupnih stvari. Za to saborski zastupnici MOST-a nisu glasovali, a problematizirali su amandmane u visini od 22 milijuna kuna koji su već uključeni u plan Hrvatskih cesta i realizaciju, prema tome, to je smiješno.

Povezani članci

Back to top button