Vijesti

Vatrogascima predan kontejner s opremom za zaštitu od poplava

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarač u petak su u Splitu predali ključeve kontejnera i opreme u slučaju poplava zapovjedniku Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Kovačeviću. Vrijednost kontejnera i opreme je 335 tisuća eura, a župan Boban kao najveću prednost navodi njegovu mobilnost. „Gdje se god poplava dogodi, kontejner se stavi na kamion i dovede. Naravno, bit ćemo širokogrudni i prema ostalim županijama te ćemo im ga ustupiti u slučaju potrebe. To je iznimna prednost ovoga kontejnera, koji je jako dobro opremljen“, rekao je župan.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izjavio je kako ovakav kontejner s pripadajućom opremom puno znači za cijelu županiju, ali i ostatak Hrvatske. „Ovo je napredak za nas i za cijelu državu. Vatrogasni sustav djeluje svugdje i najjača je operativna snaga sustava civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti“, rekao je Kovačević.

Kontejner i oprema nabavljeni su iz EU projekta „Stream“, kojega je javna ustanova RERA dobila s još 16 partnera. „Partneri su od Dubrovnika do Istre s naše strane Jadrana te kolege iz Italije. Ukupna vrijednost projekta sa svim projektnim partnerima je 9,4 milijuna eura, a 446 tisuća eura se odnosi na partnerstvo naše ustanove i aktivnosti koje je RERA imala“, izjavio je ravnatelj javne ustanove RERA SD Jozo Sarač.

Kroz projekt „Stream“  razvit će se modeli predviđanja poplava, educirat će se članovi stožera za zaštitu i spašavanje kao i pripadnici hitnih službi. Provedbom projekta će se podići kapaciteti hitnih službi kako bi bile spremne u što kraćem vremenskom roku odgovoriti na hitne slučajeve, prvenstveno na poplave. Događaju je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button