KulturaVijesti

Večeras jesenjarenje u Sinju: besplatna projekcija filma ”Okus cementa”

Diskurzivni program ”Jesenjarenje”, u produkciji Sinjskog kulturnog urbanog pokreta i Galerije Sikirica, nastavlja se sutra besplatnom projekcijom filma ”Okus cementa” (2017) sirijskog redatelja Ziada Kalthouma.

 Kalthoum je s “Okusom cementa” 2017. godine osvojio Grand Prix Visions du Réela, a zajedno s libanonskim direktorom fotografije Talalom Khouryjem, nevjerojatnim vizualima gledatelja uvodi u svijet sirijskih izbjeglica – građevinskih radnika, koji sudjeluju u izgradnji Bejruta, grada stradalog u libanonskom građanskom ratu, dok u isto vrijeme njihovi vlastiti domovi nestaju u sirijskom ratnom vihoru. Kalthoum ne bazira film isključivo na očiglednom kontrastu rušenja i građenja. Naime, ovi su radnici u Libanonu zarobljeni strogim policijskim satom koji im ne dopušta napuštanje gradilišta. Nakon završetka radnog dana na vrtoglavim visinama, ekipa silazi u podzemlje nebodera u izgradnji. Tamo vrijeme uglavnom ispunjavaju tišinom, upijajući loše vijesti iz rodne zemlje, prije nego što će odvrnuti žarulju i započeti novi dan.

Program ”Jesenjarenje” dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova” za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Program je realiziran uz financijsku podršku Grada Sinja.

Film će biti prikazan večeras s početkom u 19 sati u zgradi Palacina u Sinju.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button