Ostalo

Večeras na HRT-u “Doba Uskoka” – serija snimana i na području Cetinskog kraja s domaćim glumcima i statistima

U ponedjeljak, 29. studenoga, u 21:05 na Prvom programu počinje s prikazivanjem četverodijelne igrano-dokumentarne serije Doba uskoka autora Božidara Domagoja Burića. Serija se bavi dosad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti – senjskim uskocima.

U 16. i 17. stoljeću Senj je bio pravo gusarsko gnijezdo – tamo su bili smješteni habsburški pogranični garnizoni, čijim su dijelom bili i uskoci. Naime, nakon što je 1536. Klis pao u ruke Osmanlija, preostali ratnici koje je na Klisu predvodio legendarni Petar Kružić, preselili su se u Senj.

Kružićeva ratna taktika osnova je uskočkog načina ratovanja, a on se sastojao od brzih gerilskih upada na osmanska područja. U Senju su uskoci te ratne tehnologije doveli do savršenstva brzim napadima malenim i pokretljivim brodicama – bracerama – te stalnim upadima na područja osmanske Like i zaleđe Dalmacije.

Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari ali i vjerojatno posljednji europski križari, koji su se smatrali braniteljima kršćanstva.

Doba uskoka raskošan je povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima.

U seriji nastupaju poznati hrvatski glumci: Amar BukvićDušan BućanDragan Despot, Krešimir MikićRobert UgrinaNenad CvetkoAndrea SlamaMladen Vasary, Marko Cindrić, Tvrtko JurićNikola Baće i mnogi drugi. U cameo ulozi pojavljuje se i legendarni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Narator je Ivan Kojundžić.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button