Vijesti

Velibor Milošević – Osvrt na pokretanje inicijativa za davanje imena ulicama

Osvrt na nedavno pokretanje inicijative ali i općenito o pokretanju inicijativa  za davanje imena ulicama grada Sinja, kao i o načinu donošenja odluka o navedenome !

Ne ulazeći u pravo, želju, ambiciju, kao i opravdanost bilo kojeg pojedinca ili grupe građana da pokrene/će inicijativu za davanje naziva ulica grada Sinja po imenima i prezimenima zaslužnih građana za grad Sinj,  držim ovu temu vrlo ozbiljnom na koju se s aspekta dosadašnje sinjske prakse treba kratko javno osvrnuti.

Naime, već dugi niz godina u gradu Sinju ne postoji ozbiljno kvalificirano građansko (vanpolitičko ili svepolitičko) tijelo koje bi trebalo razmatrati određene inicijative u smislu davanja imena ulicama grada Sinja kao i moguće postavljanje bista zaslužnim građanima.

Da je to tako svjedoči i proteklo vrijeme u kojem su se neke odluke donosile ad hoc ili pod raznim izvanjskim lobiranjima te favoriziralo pojedine inicijative na uštrb nekih drugih, uglavnom zahvaljujući političkom odnosu snaga u gradskom vijeću, što je u pravilu ostavljalo dojam nagrađivanja samo trenutno politički podobnih.

U prilog navedenome, šira sinjska javnost već duže vrijeme svjedoči o nemogućnosti  odavanja dužnog poštovanja i  prema nekim drugim  zaslužnim građanima iz naše prošlosti  u vidu dobivanja ulica ili postavljanja bista iz čisto političkih razloga.

Osim ovih  koji se javno spominju već duže vrijeme, postavlja se pitanje što je i s mnogim manje javno spominjanim građanima, koji su u raznim političkim sistemima kroz prošlost, živjeli u gradu Sinju i kroz svoj cjeloživotni rad i djelo  obilježili vrijeme i prostor našeg grada u područjima kulture, književnosti, znanosti, gospodarstva, urbanizma, sporta, itd..itd. Grad Sinj je upravo zahvaljujući tim  „zaboravljenim“ pojedincima,  nekada bio gospodarski,  urbani, admistrativni i kulturni centar  Dalmatinske zagore pa i šire. Nije li vrijeme da grad Sinj nakon 20 godina novog stoljeća izađe iz provincijsko-političkih okvira i s dužnim poštovanjem se oduži  svojim neimarima koji su doslovno živjeli za svoj grad, te im se na primjeren način oduži  bilo u spomenu imena  ulice u kojoj su živjeli ili na neki  drugi naćin.

Upravo zbog toga i da bi se izbjegle bilo kakve negativne javne konotacije, povodom ove za grad vrlo bitne teme,  držim da je vrijeme da grad Sinj osnuje kvalificirano vanpolitičko građansko  tijelo koje će razmatrati sve moguće inicijative i  prijedloge za davanje imena ulicama, postavljanje bista i slično, te iste kvalificirano valorizirati i predlagati na usvajanje nadležnim gradskim tijelima.

Velibor Milošević dipl.oec.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Kvalificirano građansko tijelo, osim što bi razmatralo buduće inicijative, trebalo bi najprije nepristrano sagledati opravdanost dosadašnjih spomenika, obilježja i naziva, a naročito sve one “urbane legende” o pojedincima koji su sada “zaboravljeni” kako navodi Vibor. Ukratko, lustracija i argumentirana revizija jer bez toga nema zajedničkog stava prihvatljivog većini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button