Vijesti

[VIDEO] – Dan sjećanja u TIŠ

U Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju, kao i svake godine, posebno je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ovogodišnje obilježavanje proteklo je kroz niz aktivnosti koje su uključivale izložbu, predstavu, radionice, izradu umjetničkih djela te emotivno sjećanje na stradanja hrvatskih branitelja.

15. studenog – Otvaranje izložbe i predstava “Bitka za Vukovar”

Program je započeo 15. studenog otvaranjem izložbe učeničkih radova na temu Vukovara. Učenici su svojim kreativnim izrazom prikazali duboku povezanost s povijesnim događajima. Istog dana, ravnateljica Marica Barać u pratnji kolega i učenika 2.A i 2.C razreda prisustvovala je projekciji glazbeno-scenske predstave “Bitka za Vukovar” u Gradskom kinu Sinj. Ova predstava dodatno je približila učenicima tragične događaje iz Vukovara.

16. studenog – Radionice i izrada umjetničkih djela

Učenici su nastavili s pripremama izradbom plakata na kojima su dominirale origami golubice, simbol mira i sjećanja na stradale. Nastavnica Sanja Sarić i Nikolina Vuković odigrale su ključnu ulogu u mentoriranju učenika. Također, triptih izrađen pod mentorstvom nastavnika Branimira Romca izložen je u školi, dodajući umjetnički pečat događaju.
17. studenog – Središnje obilježavanje

Središnji dio obilježavanja dogodio se u petak, 17. studenog, kada su učenici-predstavnici svih razreda postavili svijeće ispred škole uz repliku golubice. Ova simbolika praznine, patnje i žrtve hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata bila je snažan podsjetnik na važnost sjećanja i poštovanja prema stradalima. Nju su izradili učenici u zanimanju stolar, kojima su mentorirali nastavnici Željko Milanović, Stevo Kozić i Boženko Janković. Postolje su izradili učenici 1. razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije, sa svojim nastavnicima Predragom Župićem i Zdravkom Pešom. Učenici su također imali priliku pogledati desetominutni videozapis o Vukovaru koji je dodatno pojačao emotivni naboj događaja.

Nakon toga, sinjski branitelj i umirovljeni časnik HV-a Neven Bazina održao je dragocjeno predavanje o 2. bojnoj 4. brigade ZNG-a – ‘Cro angelsima’. Uz predavanje, pokazao je niz autentičnih dokumenata, koji su izazvali veliko zanimanje naših učenika.

Poslije njega je branitelj i učitelj Filip Ratković održao predavanje o dijelu ratnog puta 126. domobranske pukovnije, koja je poznata i kao sinjska. Naglasak je stavio na ratna zbivanja u Sinju te operacije Peruća, Zima 94 i Oluja.

Dan sjećanja u TIŠOvaj svečani događaj ostavio je dubok dojam na sve prisutne, ističući važnost trajnog sjećanja na žrtve te promicanje vrijednosti mira među mladima.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button